Laden...

Circa 70 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerkt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Circa 70 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerkt
Den Haag, 12 februari 2021

Van de 16.000 misdrijfzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels zo'n 70 procent afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De verwachting is dat de corona-achterstand in het strafrecht uiterlijk eind 2021 volledig is weggewerkt.

Speciale aanpak

Tussen 17 maart en 11 mei 2020 konden veel fysieke zittingen door de uitbraak van het coronavirus niet plaatsvinden. Om de achterstanden die in het strafrecht ontstonden weg te werken, presenteerden het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak in de zomer een plan van aanpak. Onder andere via avondzittingen, het behandelen van meer zaken door 1 rechter in plaats van 3, en meer OM-strafbeschikkingen voor lichte zaken wordt sinds de zomer een inhaalslag gemaakt. Daarnaast werken inmiddels zo'n 70 rechters door na hun pensioen om te helpen met het behandelen van rechtszaken. Ook de verminderde instroom van nieuwe strafzaken speelt een rol in het snelle teruglopen van de achterstanden.

Duidelijkheid

Voor mensen die bij een rechtszaak betrokken zijn is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben in de vorm van een rechterlijke uitspraak. De Rechtspraak probeert de resterende corona-achterstanden zo snel mogelijk in te lopen, zodat betrokkenen weten waar ze aan toe zijn en weer verder kunnen.

Uitspraken