Laden...

Digitaal indienen gemeenschappelijk verzoek echtscheiding binnenkort mogelijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Digitaal indienen gemeenschappelijk verzoek echtscheiding binnenkort mogelijk
Utrecht, 05 oktober 2023

Het is voor advocaten binnenkort mogelijk om digitaal te communiceren in gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen via het beveiligde webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Vanaf 6 november 2023 kan dat bij de rechtbanken Amsterdam, Rotterdam, Midden-Nederland en Limburg. Vanaf 5 februari 2024 is dat ook mogelijk bij de andere rechtbanken. Om te zorgen dat het digitaal indienen soepel verloopt voor u en ons, vraagt de Rechtspraak u om verzoeken alleen in te dienen bij de voor u gebruikelijke rechtbank.

Toegang via ‘Mijn Rechtspraak’

Het indienen van een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding kan eenvoudig via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Daarmee wordt de toegang tot de Rechtspraak eenvoudiger gemaakt voor procespartijen. Advocaten loggen in via ‘Mijn Rechtspraak’ met de Advocatenpas (app). Wilt u meer weten over digitaal procederen? Bekijk alvast de veelgestelde vragen over digitaal procederen bij de Rechtspraak.

Voordelen digitaal communiceren

Door via ‘Mijn Rechtspraak’ digitaal te communiceren staan alle stukken in een digitaal dossier bij elkaar. Dossiers kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk worden ingezien. De ontvangst van ieder stuk (of set stukken) wordt digitaal bevestigd. Zo heb je als advocaat overzichtelijk als je dossiers op één plek en communiceer je geheel papierloos met de rechtbank.

Project Digitale Toegang

Digitaal communiceren in gemeenschappelijke verzoeken echtscheidingen is onderdeel van het project Digitale Toegang van de Rechtspraak. Met dit project realiseert de Rechtspraak de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Uitspraken