Digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken bij 7 rechtbanken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken bij 7 rechtbanken
Den Haag, 12 november 2015

Vanaf 19 oktober kunnen alle vreemdelingenadvocaten asiel- en bewaringszaken digitaal indienen. De zaak wordt dan behandeld bij één van de rechtbanken die digitaal werken: Amsterdam, Limburg, Noord-Holland, Noord-Nederland, Oost-Brabant, Overijssel, Zeeland West-Brabant. Het digitaal indienen van asiel- en bewaringszaken is nu nog vrijwillig.

Voorlichtingsbijeenkomsten

De Rechtspraak organiseert 5 voorlichtingsbijeenkomsten voor advocaten over digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken. Tijdens de bijeenkomst zal aan de hand van een presentatie en demonstratie gedetailleerd worden uitgelegd hoe het systeem werkt, wat een advocaat nodig heeft om digitaal te kunnen procederen en hoe een (digitale) zitting verloopt. Ook is er ruim gelegenheid om vragen te stellen. Op deze website zijn al enkele vragen met hun antwoorden te vinden.

Data en locaties voorlichtingsbijeenkomsten

DatumTijdLocatieAdres
Di 27-1017.15-19.30Rb AmsterdamParnassusweg 220, Amsterdam
Di 3-1116.00-18.00Rb OverijsselSchuurmanstraat 2, Zwolle
Do 5-1116.00-18.00Rb GelderlandWalburgstraat 2-4, Arnhem
Ma 9-1117.15-19.30Rb Oost-BrabantLeeghwaterlaan 8, ‘s-Hertogenbosch
Di 1-1216.00-18.00Rb RotterdamWilhelminaplein 100-125, Rotterdam

Gezien het tijdstip wordt een hartige snack aangeboden.

Advocaten kunnen zich aanmelden voor de datum en locatie die het beste schikt. Zij kunnen zich vóór 20 oktober aanmelden met een e-mail naar kei@rechtspraak.nl, onder vermelding van de kantoornaam en het aantal personen. Als er specifieke vragen zijn, kunnen deze in de aanmeldingsmail worden vermeld.

Ervaring opdoen met digitaal procederen

Omdat de digitale procedure voor asiel- en bewaringszaken nog niet verplicht is, kunnen vreemdelingenadvocaten vanaf 19 oktober zelf kiezen welke zaken zij digitaal willen indienen. Op die manier kunnen zowel vreemdelingenadvocatuur als Rechtspraak in een rustig tempo wennen aan digitaal procederen.

Vanaf medio januari 2016 sluiten ook de overige rechtbanken Gelderland, Den Haag, Midden-Nederland en Rotterdam aan. Als de wetgeving voor digitaal procederen is aangenomen door het parlement, wordt digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken verplicht voor advocaten.

De invoer van het digitaal procederen in asiel en bewaringszaken is onderdeel van het moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie(KEI) en staat los van actuele gebeurtenissen rondom de instroom van vluchtelingen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten