Laden...

Digitale procedures Rechtspraak blijven gewoon in gebruik

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Digitale procedures Rechtspraak blijven gewoon in gebruik
Den Haag, 15 april 2018

Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) heeft afgelopen vrijdag een brief (tweedekamer.nl) naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij zijn zorgen uit over de digitalisering van de Rechtspraak. De Raad voor de rechtspraak heeft begrip voor deze zorgen en is in gesprek met de minister over de ontstane situatie en de gevolgen voor de toekomst.

Illustratieve afbeelding van een computer

In de brief geeft de minister aan dat hij het vooralsnog onverantwoord vindt om op de nu voorgestane wijze door te gaan met de digitalisering en er voldoende waarborgen moeten zijn dat het vanaf nu anders gaat. Dat heeft geen invloed op de digitale procedures die al zijn opgeleverd in de rechtsgebieden toezicht, straf, bestuur en civiel. Die blijven gewoon in gebruik en worden voorlopig gewoon doorontwikkeld.

Digitalisering onontkoombaar

De mededeling van de minister heeft natuurlijk wel gevolgen voor de manier waarop de digitalisering komende jaren kan worden voortgezet. Dekker constateert dat digitalisering onontkoombaar is, dat de rechterlijke macht met zijn tijd moet meegaan en niet tot in lengte van dagen alleen op papier kan blijven werken.

In zijn brief signaleert hij ook dat de Rechtspraak veel van de adviezen van een onafhankelijke onderzoekscommissie over de verdere digitalisering heeft overgenomen. Deze commissie schreef eerder in opdracht van de Raad voor de rechtspraak een kritisch rapport (pdf, 360,9 KB) over het digitaliseringsprogramma.

Maar de minister wil meer duidelijkheid over 3 vragen: of alle neuzen binnen de Rechtspraak met betrekking tot digitalisering dezelfde kant op staan, of de juiste bestuurders, managers en IT-specialisten op de juiste plaats zitten, en of de aansturing van de digitaliseringsprogramma helder genoeg is.

Overleg

In januari is pas op de plaats gemaakt met de digitalisering om goed te kunnen bekijken hoe die op een betere manier kan worden voortgezet. Dat biedt volgens de Raad voor de rechtspraak een goede gelegenheid de vragen van de minister te bespreken.

De Raad gaat er vanuit dat het overleg met Dekker zal leiden tot een aanvaardbare uitkomst. De minister heeft aangegeven dat hij de Tweede Kamer hierover voor 1 juli wil informeren. Daarna kan de Rechtspraak zoals al was gepland, in het najaar de volgende praktische stappen op het gebied van digitalisering bepalen.

Uitspraken