Laden...

Doorgang rechtszaken niet beïnvloed door gedeeltelijke lockdown

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Doorgang rechtszaken niet beïnvloed door gedeeltelijke lockdown
Den Haag, 14 oktober 2020

De gisteren aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. Gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.

Toegang tot het gerechtsgebouw

De Rechtspraak heeft een cruciale maatschappelijke functie. De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze opgeroepen zijn. Er zijn vanuit de overheid geen beperkingen opgelegd om bij een rechtszaak aanwezig te zijn. Alleen als mensen – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat zijn hun zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

Mondkapjes

Er geldt al een dringend mondkapjesadvies in de publieke ruimten van alle gebouwen van de Rechtspraak. In de zittingszalen hoeft geen mondkapje gedragen te worden.

Journalisten en publiek

Voor journalisten en publiek blijft gelden dat zittingen alleen na aanmelding kunnen worden bijgewoond, binnen de landelijke norm van maximaal 30 personen per zittingszaal. Per zaak wordt bekeken hoeveel journalisten en belangstellenden de zitting kunnen bijwonen. Publiek kan zich via het aanmeldformulier aanmelden. Als een zaak op veel belangstelling kan rekenen, wordt geprobeerd via bijvoorbeeld een videoverbinding meer mensen toegang te bieden.

Meer informatie: themapagina coronavirus.

Uitspraken