Laden...

ENCJ: Poolse wetten in strijd met rechtsstaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > ENCJ: Poolse wetten in strijd met rechtsstaat
Den Haag, 05 december 2017

De Poolse regering heeft tot 'grote spijt' van de ENCJ, de Europese koepel van Raden voor de rechtspraak, wetten goedgekeurd die de Poolse Raad voor de rechtspraak vergaand kunnen hervormen. De wetten doen op meerdere vlakken afbreuk aan de basisprincipes van een goed functionerende rechtsstaat, stelt de ENCJ in een verklaring.

Vertegenwoordigers van Europese rechtsstaten, waaronder ook de Nederlandse Raad voor de rechtspraak, maken zich al langere tijd zorgen om de situatie in Polen. De huidige regering voert, onder het mom van hervormingen, maatregelen door die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ernstig inperken.

Democratische rechtsstaat

Volgens de ENCJ zijn de aangenomen wetten in strijd met basisprincipes van een democratische rechtsstaat. Zo is de Poolse Raad voor de rechtspraak niet noemenswaardig betrokken bij de hervormingen, wat het evenwicht tussen politiek en de onafhankelijke rechtelijke macht verstoort.

Daarnaast worden de rechterlijke leden van de Raad voortaan door politici gekozen terwijl dit soort benoemingen geen politieke beslissingen zouden moeten zijn, maar een benoeming door gelijken (rechters). Het lidmaatschap van de huidige leden van de Poolse Raad – die wél door gelijken zijn gekozen – wordt door de nieuwe wetten beëindigd.

Alarmerend

Het is volgens de ENCJ alarmerend dat de Poolse regering vergaande controle probeert uit te oefenen op de onafhankelijke rechterlijke macht. Het Poolse parlement moet nog stemmen over de wetten, dat gebeurt vermoedelijk deze week.

Zie ook: ENCJ ontsteld over inperken onafhankelijkheid Poolse rechters

Uitspraken