Laden...

Europese rechters steunen Poolse collega's

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Europese rechters steunen Poolse collega's
Den Haag, 04 juli 2018

Het Europese netwerk van raden voor de rechtspraak (ENCJ) zegt in een statement (pdf, 187,9 KB)/toegankelijke tekst (pdf, 96,7 KB) achter hun Poolse collega's te staan. Eerder werd bekend dat door een nieuwe wet een groot deel van de rechters van de Poolse Hoge Raad gedwongen worden eerder met pensioen te gaan. Met deze wet versterkt de regering de greep op de Poolse Hoge Raad en komt de onafhankelijkheid verder onder druk te staan. 

'De invoering van deze wet is een volgende maatregel om de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak onder controle te brengen van de regering' zo stelt de ENCJ. Kees Sterk, voorzitter van de ENCJ en lid van de Nederlandse Raad voor de rechtstaat, onderschrijft het belang van onafhankelijke rechtspraak in Europa: 'Burgers verdienen het vertrouwen dat de rechter onafhankelijk naar een zaak kijkt, zonder daarbij beïnvloed te worden door de overheid.'

Nieuwsbericht gaat verder onder de video

Video

Zorgen

De Poolse rechtspraak ligt al langere tijd onder vuur van de autoriteiten. Het ENCJ heeft al eerder zorgen geuit over recente ontwikkelingen. Onlangs kondigde het ENCJ een factfinding mission aan, met als doel om de deelname van de Poolse Raad voor de rechtspraak onder de loep te nemen en te beoordelen of deze lid kan blijven van het Europese netwerk.

Betrokkenheid

De betrokkenheid vanuit de Nederlandse Raad voor de rechtspraak is groot: 'Dat doen we uit overtuiging en uit de wetenschap dat Nederland gebaat is bij stabiele, onafhankelijke rechtspraak elders in de Europese Unie' aldus Sterk.

Uitspraken