Laden...

Geen directe gevolgen nieuwe coronamaatregelen voor Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Geen directe gevolgen nieuwe coronamaatregelen voor Rechtspraak
Den Haag, 14 december 2020
De vanavond aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.

De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze hiervoor uitgenodigd zijn. Er zijn door het kabinet geen (reis)beperkingen opgelegd. Alleen als mensen – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat zijn hun zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting. Als een zaak op veel publieke belangstelling kan rekenen, wordt geprobeerd via een videoverbinding meer mensen toegang te bieden. Journalisten en publiek kunnen zittingen na aanmelding in beperkte mate bijwonen. In alle publieke ruimten van gerechtsgebouwen geldt een mondkapjesplicht voor personen van 13 jaar en ouder.

Uitspraken