Laden...

Gepubliceerde tbs-cijfers over 2019 en 2020 blijken te laag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Gepubliceerde tbs-cijfers over 2019 en 2020 blijken te laag
Den Haag, 23 april 2021

De Rechtspraak heeft in zijn jaarverslag over 2019 onjuiste cijfers gepubliceerd over het aantal opgelegde tbs-maatregelen. Ook de recent in een persbericht verstrekte tbs-cijfers over 2020 kloppen niet. Het jaarverslag 2020, dat gisteren is gepubliceerd, bevat géén onjuiste tbs-aantallen. Oorzaak van de foutief verstrekte cijfers was een verkeerde weergave van registratie van tbs-zaken in het managementinformatiesysteem.

Cijfers

Jaarlijks publiceert de Rechtspraak cijfers over het aantal opgelegde tbs-maatregelen. Voor deze cijfers maakt de Rechtspraak gebruik van het managementinformatiesysteem van het Openbaar Ministerie (OM). Begin april 2021 publiceerde de Rechtspraak de cijfers over het aantal opgelegde tbs-maatregelen over 2020.  Enkele dagen na publicatie van dit persbericht informeerde het OM de Rechtspraak echter dat de tbs-aantallen over 2019 en 2020 niet correct zijn (te laag). Deze foutieve cijfers zijn vorig jaar ook in het jaarverslag Rechtspraak 2019 gepubliceerd.

Oplossing van het probleem

Inmiddels is de oorzaak van het probleem bekend. De verwachting is dat in mei de correcte cijfers over het aantal opgelegde tbs-maatregelen kunnen worden gepubliceerd. De Raad voor de rechtspraak heeft de onjuiste aantallen op rechtspraak.nl verwijderd en betrokken partijen geïnformeerd.