Grooming: moderne vorm van kinderlokken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Grooming: moderne vorm van kinderlokken
Den Haag, 22 mei 2014

De inhoudelijke behandeling van de zedenzaak tegen een 48-jarige man uit Cuijk is deze week begonnen bij de rechtbank Noord-Nederland. Hij zou honderden minderjarige meisjes hebben weten over te halen zichzelf te betasten voor de webcam, die beelden hebben bewaard en ook in de ‘echte’ wereld seksueel contact hebben gehad met een aantal van hen. Vier vragen over grooming en webcamseks naar aanleiding van deze zaak.

Wat is grooming?

Grooming is de Engelse term voor paaien, verleiden. Maar het woord wordt tegenwoordig vaak in een andere betekenis gebruikt. Het gaat dan over het via internet benaderen en verleiden van minderjarigen (onder de 16 jaar) door een volwassene met als uiteindelijk doel seksueel contact te hebben. Grooming is dus in feite een moderne vorm van kinderlokken. Groomers zijn actief op websites die kinderen bezoeken. Denk aan de populaire social media maar ook aan spelletjes-sites. Vaak gaat het bij grooming om een langlopend proces waarbij de volwassene door regelmatig chat- en e-mailcontact langzaam het vertrouwen wint van het kind. In veel gevallen doet de volwassene zich daarbij voor als een leeftijdsgenootje. Zo probeert de volwassene de seksuele drempels en remmingen van het kind te verlagen.

Welke straf staat er op grooming?

Grooming is sinds 2010 strafbaar onder artikel 248e van het Wetboek van Strafrecht. Op grooming staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Voor de strafbaarheid van grooming is het geen vereiste dat er in de ‘echte’ wereld ook contact is geweest tussen volwassene en kind. Wel dat de groomer een voorstel tot een ontmoeting heeft gedaan.

En wat wordt er verstaan onder webcamseks?

Webcamseks is een ander aanzetten tot seksuele handelingen en dat zelf volgen via de webcam. Zolang beide partijen daarmee instemmen én meerderjarig zijn, is webcamseks niet strafbaar. Maar wanneer de webcamseks met een minderjarige plaatsvindt, kan er sprake zijn van een zedenmisdrijf.

Hoe wordt webcamseks met minderjarigen bestraft?

Een minderjarigen bewegen ontuchtige handelingen te plegen is onder meer strafbaar onder artikel 248a van het Wetboek van Strafrecht. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarige beneden de leeftijd van zestien jaar kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.

Meer informatie over grooming: www.helpwanted.nl

Uitspraken

Meest gelezen berichten