Laden...

Henk Naves nieuw lid Raad voor de rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Henk Naves nieuw lid Raad voor de rechtspraak
Den Haag, 22 juni 2018

Henk Naves is voorgedragen als nieuw rechterlijk lid van de Raad voor de rechtspraak. Dit maakte de ministerraad zojuist bekend. Naves wordt per 1 september lid van de Raad. Tot die tijd blijft hij zijn huidige functie als president van de rechtbank Amsterdam vervullen.

Omdat Frits Bakker, de huidige voorzitter van de Raad, op 1 januari 2019 zijn functie neerlegt, is tijdens de werving van het nieuwe lid nadrukkelijk gezocht naar een kandidaat die mede geschikt is om het voorzitterschap over te nemen. Daarmee ligt het in lijn der verwachting dat de Raad Naves zal voordragen voor benoeming om deze rol te zijner tijd te gaan vervullen. Tot die tijd bestaat de Raad niet uit 4 maar uit 5 leden, waarbij Naves de huidige voorzitter zal vervangen bij zijn afwezigheid.

Uitdagingen

Naves wordt lid van de Raad in een periode waarin er veel op de Rechtspraak en op de Raad afkomt. De reset van de digitalisering en de financiële situatie vormen de rest van dit jaar belangrijke uitdagingen. Ook herstel van vertrouwen van rechters en gerechtsambtenaren die teleurgesteld zijn door de gang van zaken bij de digitalisering, waarvoor zij zich vaak zoveel inspanning hebben getroost, is een stevige uitdaging voor de Raad en zijn nieuwe lid. Het feit dat Bakker zich op nadrukkelijk verzoek bereid heeft verklaard nog enkele maanden langer te blijven, maakt het in deze uitdagende periode mogelijk voor Naves om zich goed in te werken.

Ervaring

Henk Naves rondde begin jaren '80 een studie rechten af aan de Universiteit Utrecht. Na een korte tijd als docent en juridisch medewerker werd hij in 1992 rechter bij de rechtbank Den Haag. Hij neemt veel bestuurlijke ervaring mee naar de Raad. Naast president van de rechtbank Amsterdam was hij was bijvoorbeeld president van de rechtbank Gelderland en de rechtbank Breda.

Uitspraken