Hoogste rechter Engeland en Wales houdt Rechtspraaklezing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Hoogste rechter Engeland en Wales houdt Rechtspraaklezing
Den Haag, 03 juli 2017
Tijdens de Dag van de Rechtspraak (donderdag 28 september 2017) spreekt de hoogste rechter van Engeland en Wales de jaarlijkse Rechtspraaklezing uit. Lord John Thomas weet hoe het is om recht te spreken in turbulente tijden – onder zijn leiding werd beslist dat de Brexit alleen door mocht gaan met toestemming van het parlement.

Visie

Lord John Thomas - Lord Chief Justice of England and Wales

Met Thomas wordt de Rechtspraaklezing uitgesproken door een man met een duidelijke mening over wat te doen als de onafhankelijkheid van rechters in het geding is. Onlangs hield hij een voordracht tijdens een bijeenkomst van de ENCJ (de koepel van Europese Raden voor de rechtspraak) en liet weten dat rechtspraakorganisaties zich moeten laten horen als de onafhankelijkheid in het geding is. Niet alleen in eigen land maar ook over landsgrenzen heen – zoals de ENCJ zich uitsprak over de situatie in Polen en Turkije, waar de rechtsstaat onder druk staat.

Maar Thomas gaf ook aan dat het belang van de rechtsstaat vooral zichtbaar wordt door het leveren van goede, snelle rechtspraak die de maatschappij verder helpt. En hiervoor moet het rechtssysteem zich blijven ontwikkelen. Hiermee sluit de visie van Thomas perfect aan bij het thema van de Dag van de Rechtspraak: De rechter van de toekomst – De toekomst van de rechter.

Felle reacties

Thomas weet hoe het is om onder een vergrootglas recht te spreken. Onder zijn leiding besliste het Britse gerechtshof dat de Brexit alleen door mocht gaan als het parlement hiervoor toestemming gaf, tegen de zin van premier May in. Op deze beslissing waren de reacties ongekend fel. ’The man who blocked Theresa May’s Brexit’ (independent.co.uk) kopte de Independent. De Daily Mail riep de verantwoordelijke rechters op de voorpagina uit tot ‘vijanden van het Volk’.

Spraakmakend

De reacties op de ‘Brexit-uitspraak’ waren zo heftig dat Thomas politiebescherming vroeg. Hij uitte felle kritiek op de minister van Justitie, die volgens Thomas voor de rechters en hun onafhankelijkheid had moeten opkomen. Naast deze zaak boog hij zich over tal van andere spraakmakende zaken, zoals de uitzettingszaken van Wikileaks-oprichter Julian Assange en de radicale imam Abu Hamza.

Rechtspraaklezing

De Rechtspraaklezing is een traditie, dit jaar wordt hij voor de 12de keer uitgesproken. Vorig jaar sprak publicist Bas Heijne over de plek van de rechter tussen staat en straat. Eerdere sprekers waren onder meer hoogleraar openbaar bestuur Paul Frissen, oud-minister Hans Weijers, opinieleider Paul Schnabel en Saskia Stuiveling, toenmalig president van de Algemene Rekenkamer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten