Laden...

Indienen gemeenschappelijk verzoek echtscheiding? Graag digitaal!

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Indienen gemeenschappelijk verzoek echtscheiding? Graag digitaal!
Den Haag, 09 januari 2024

Het is voor advocaten vanaf 5 februari mogelijk om digitaal te communiceren in gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen via het beveiligde webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Vanaf 6 november 2023 is dat al mogelijk bij de rechtbanken Amsterdam, Rotterdam, Midden-Nederland, Limburg en Overijssel (locatie Almelo). Vanaf 5 februari is dat ook mogelijk bij de andere rechtbanken. Om te zorgen dat het digitaal indienen soepel verloopt voor u en ons, vraagt de Rechtspraak u om verzoeken alleen in te dienen bij de voor u gebruikelijke rechtbank. 

Toegang via ‘Mijn Rechtspraak’

Het indienen van een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding kan eenvoudig via het webportaal 'Mijn Rechtspraak'. Daarmee wordt de toegang tot de Rechtspraak eenvoudiger gemaakt voor procespartijen. Advocaten loggen in via 'Mijn Rechtspraak' met de Advocatenpas (app). Wilt u meer weten over digitaal procederen? Bekijk alvast de veelgestelde vragen over digitaal procederen bij de Rechtspraak.

Voordelen digitaal communiceren

Door via ‘Mijn Rechtspraak’ digitaal te communiceren staan alle stukken in een digitaal dossier bij elkaar. Dossiers kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk worden ingezien. De ontvangst van ieder stuk (of set stukken) wordt digitaal bevestigd. Zo heeft u als advocaat overzichtelijk al uw dossiers op één plek en communiceert u geheel papierloos met de rechtbank.

Digitale Toegang

Digitaal communiceren in gemeenschappelijke verzoeken echtscheidingen is onderdeel van Digitale Toegang van de Rechtspraak. Hiermee realiseert de Rechtspraak eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Uitspraken