Initiatiefwetsvoorstel aparte begroting Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Initiatiefwetsvoorstel aparte begroting Rechtspraak
Den Haag, 28 november 2016

De SP heeft vandaag een initiatiefwetsvoorstel (tweedekamer.nl) ingediend met als doel een aparte begroting voor de Rechtspraak. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen krijgt de Rechtspraak de status van college, vergelijkbaar met de Raad van State, de Nationale ombudsman en de Algemene Rekenkamer. Deze colleges hebben een zelfstandige begroting.

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, pleitte er eerder dit jaar diverse keren voor de financiering van rechtspraak uit de politieke arena te halen. Hij deed dit onder meer in het Jaarverslag (zie 'Financiering rechtspraak niet in politieke arena').

Begroting

De Rechtspraakbegroting is nu onderdeel van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De Rechtspraak is daardoor afhankelijk van de vraag hoeveel geld de minister ter beschikking heeft. Volgens de wet moeten objectieve maatstaven leidend zijn.

Meer informatie: Discussie over financiering rechtspraak

Uitspraken

Meest gelezen berichten