Laden...

Avondklok heeft beperkte invloed op de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Avondklok heeft beperkte invloed op de Rechtspraak
Den Haag, 22 januari 2021

De door het kabinet aangekondigde avondklok heeft beperkte invloed op de Rechtspraak. De avondklok gaat in op 23 januari 2021 en geldt van 21.00 tot 04.30 uur. In een gering aantal rechtszaken is rond dat tijdstip nog zitting. Rechtzoekenden en professionals die daarbij aanwezig moeten zijn, vallen onder de uitzonderingen (rijksoverheid.nl) die het kabinet heeft opgesteld. De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze hiervoor uitgenodigd zijn.

Procespartijen

Rechtzoekenden die ondanks de avondklok toch de straat op moeten om van en naar de rechtbank of het gerechtshof te gaan, zijn verplicht een 'Eigen verklaring avondklok' (op papier of digitaal) bij zich te dragen. Deze verklaring is te vinden op rijksoverheid.nl. Daarnaast moeten zij kunnen aantonen dat het noodzakelijk is dat zij op straat zijn, bijvoorbeeld door middel van een (oproep)brief van de rechtbank, het gerechtshof of bijzonder college.

Vitale infrastructuur

Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland; alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht. Alleen als mensen – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat zijn hun zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

Publiek

Journalisten en publiek kunnen zittingen na aanmelding zittingen in beperkte mate bijwonen. Voor publiek geldt geen uitzondering van de avondklok, men is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Als een zaak op veel publieke belangstelling kan rekenen, wordt geprobeerd via een videoverbinding mensen toegang te bieden. In alle publieke ruimten van gerechtsgebouwen geldt een mondkapjesplicht voor personen van 13 jaar en ouder.

Meer informatie over corona en de Rechtspraak

Uitspraken