Mensen online gevraagd naar ervaringen met Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Mensen online gevraagd naar ervaringen met Rechtspraak
Den Haag, 28 juli 2016

De Rechtspraak vraagt mensen per 1 september online naar hun ervaringen in de zittingszaal. Hoe vond u dat de rechter het deed? Begreep u de uitspraak? Hoe was de ontvangst door de bode? De antwoorden op dit soort vragen kunnen rechters, bodes en andere Rechtspraakmedewerkers helpen hun werk nog beter te doen.

Laagdrempelig

‘Na de zittingen sturen we een e-mail naar iedereen die betrokken is bij de rechtszaak en mee wil werken aan het onderzoek. Door mensen op deze laagdrempelige manier te vragen naar hun ervaringen, hopen we een goed beeld te krijgen hoe ze de behandeling door de rechter tijdens de zitting beleven’, verduidelijkt Ingrid Corbey, bestuurslid van de rechtbank Noord-Holland. Het gaat om een experiment waaraan 9 rechtbanken en 1 gerechtshof meedoen. Het experiment loopt 3 maanden: van 1 september tot 1 december 2016.

Rechtvaardigheid

Deelname aan de online enquête kan zowel anoniem als niet anoniem. De rechter krijgt pas na de uitspraak te horen wat de mensen in de zittingszaal vonden van zijn optreden. ‘Voor rechters is het erg belangrijk hoe mensen hun optreden ervaren – ze kijken dus heel serieus naar deze feedback. Ik kan het weten, ik ben zelf rechter. Een rechterlijke beslissing krijgt veel meer kracht als mensen zich rechtvaardig behandeld voelen.’

Doorlopend onderzoek

De Rechtspraak doet doorlopend onderzoek naar hoe mensen haar dienstverlening ervaren. Elke 3 jaar wordt een klantwaarderingsonderzoek gepubliceerd waarvoor mensen die in aanraking zijn gekomen met de Rechtspraak (zowel professioneel als privé) naar hun ervaringen zijn gevraagd. Hieruit bleek vorig jaar nog dat een grote meerderheid tevreden is over het functioneren van de Rechtspraak.

Meer informatie: F.A.Q. Online Feedback

Uitspraken

Meest gelezen berichten