Motie Kamer: Alcoholslot in strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Motie Kamer: Alcoholslot in strafrecht
Den Haag, 06 oktober 2016

De Tweede Kamer wil dat de regering met een voorstel komt dat rechters in staat stelt een alcoholslot op te leggen aan automobilisten die onder invloed van drank aan het verkeer hebben deelgenomen. Dat bleek vanmorgen (donderdag 6 oktober 2016) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Een motie (tweedekamer.nl) (pdf, 0 B) van CDA-Kamerlid Van Helvert werd breed ondersteund.

In de aanloop naar het debat had de minister van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Kamer geschreven 'te weinig meerwaarde' te zien in het onderbrengen van het alcoholslotprogramma in het strafrecht.

Ophef

Er ontstond eerder ophef over het ASP omdat het als bestuurlijke maatregel werd opgelegd. Hierdoor werden mensen soms 2 keer gestraft: behalve een ASP, opgelegd door het CBR, moesten ze ook voor de strafrechter verschijnen. De Hoge Raad en de Raad van State stelden dat deze praktijk op wettelijke bezwaren stuitte.

Effectief middel

Strafrechters hebben in de aanloop naar het debat vanmorgen in de Tweede Kamer laten weten dat zij het alcoholslot als een effectief middel zien om drankgebruik in het verkeer te bestrijden (zie ook: 'Alcoholslot effectief middel voor strafrechters').

Uitspraken

Meest gelezen berichten