Laden...

Rechtspraak Nederland handhaaft positie in wereldtop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak Nederland handhaaft positie in wereldtop
Den Haag, 22 oktober 2016

De Nederlandse rechtsspraak behoort volgens de nieuwe editie van de Rule of Law Index (worldjusticeproject.org)tot de wereldtop. Wereldwijd bezet Nederland, net als vorig jaar, de 5de plaats op de jaarlijkse ranglijst. Als het gaat over de toegankelijkheid tot de rechter en de vraag in hoeverre rechtspraak vrij is van discriminatie, corruptie en politieke invloed, staat Nederland op plek 1. De Rule of Law Index wordt jaarlijks samengesteld door het gezaghebbende World Justice Project en komt tot stand door rechtsstelsels met elkaar te vergelijken op diverse onderdelen.

De Nederlandse Rechtspraak handhaaft dus haar positie ten opzichte van vorig jaar. Als naar de onderliggende gegevens wordt gekeken, is Nederland op diverse onderdelen 1 of meer plekken gestegen. Wat betreft 'constraints of government' stijgt Nederland naar plek 4 (was 5), op het gebied van 'fundamental rights' staat Nederland nu op plaats 6 (was 7), wat betreft 'order and security' wordt nu de 20ste plaats ingenomen (was 22), op het onderdeel 'regulatory enforcement' scoort Nederland nu plek 2 (was 4) en aangaande 'criminal justice staat Nederland nu op plek 7 (was 14). Wat betreft de overall score staat Nederland gelijk met de nummer 4 (Zweden).

Denemarken op plek 1

Rechters achter een desk (ingezoomd, geen gezichten)

Denemarken kent het beste rechtsstelsel ter wereld. Daarna komen Noorwegen, Finland en Zweden, op de voet gevolgd door Nederland. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat een goed rechtsstelsel van groot belang is voor een land; het draagt onder meer bij aan de economie. Bedrijven doen graag zaken met landen met een betrouwbaar rechtssysteem en grote bedrijven vestigen zich er graag.

De jaarlijkse Rule of Law Index is gebaseerd op interviews met 100.000 huishoudens en gesprekken met experts over de hele wereld.

Uitspraken