Laden...

Nederlandse rechtsstaat wereldwijd op vijfde plaats

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nederlandse rechtsstaat wereldwijd op vijfde plaats
Den Haag, 07 maart 2014

Nederland doet het goed in de jaarlijkse Rule of Law Index van het gezaghebbende World Justice Project. In het zojuist verschenen overzicht van 99 landen staat de Nederlandse rechtsstaat op de vijfde plaats. Toch is er nog ruimte voor verbetering, zo lichtte voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak vanmiddag toe bij BNR Nieuwsradio.

Index

Het onderzoek van The World Justice Project is gebaseerd op interviews met 100.000 huishoudens en 2.400 experts over de hele wereld. “Natuurlijk kan je altijd discussiëren over de waarde van de gebruikte indicatoren, maar het is zonder meer een belangrijke index”, aldus Bakker. Hij wijst op de tweede plek die Nederland inneemt wat betreft het civiele recht en de negende plek wat betreft het strafrecht. “Dat betekent dat Nederland kwalitatief goede rechtspraak heeft.”

Verbeterpunten

Als verbeterpunten noemt de Index de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en de doorlooptijden van de rechtspraak. Dat stemt overeen met het beeld dat uit eigen onderzoeken van de Rechtspraak naar voren komt. Daarom ook bevat het Jaarplan 2014 (pdf, 230,6 KB) van de Rechtspraak de ambitie om de doorlooptijden komende jaren terug te dringen. “We willen de tijd dat dossiers op de plank liggen zoveel mogelijk beperken. En ja, griffierechten en advocatenkosten maken de Nederlandse rechtspraak relatief duur”, aldus Bakker. Daar heeft de Rechtspraak echter geen invloed op.

Uitspraken