Laden...

Nieuwe regels vereenvoudigen civiele dagvaardingszaken in hoger beroep

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nieuwe regels vereenvoudigen civiele dagvaardingszaken in hoger beroep
Den Haag, 31 augustus 2016

Per 1 september 2016 treedt een nieuw landelijk procesreglement voor civiele dagvaardingszaken in hoger beroep in werking. In zo’n reglement staat omschreven hoe een rechtszaak wordt behandeld door de gerechtshoven. De nieuwe regels moeten de afwikkeling van civiele dagvaardingszaken vereenvoudigen en doorlooptijden verkorten.

Veranderingen

Advocaat in gerechtshof Den Bosch

Met de invoering van de nieuwe regels wordt een voorschot genomen op toekomstige wijzigingen in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Het wetboek wordt aangepast in verband met de invoering van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI), de digitaliserings- en moderniseringsoperatie van de Rechtspraak.

Dit is in het procesreglement onder andere terug te zien aan andere reactietermijnen en (verdere) beperking van mogelijkheden om uitstel te vragen. De gerechtshoven proberen de uitspraaktermijnen die zijn opgenomen in het nieuwe reglement zo snel mogelijk te realiseren. Gezien de werkvoorraden kan het nog wel even duren voordat dit bij álle zaken zo ver is.

Ervaringen

Bij het opstellen van het nieuwe reglement is geprofiteerd van ervaringen die zijn opgedaan tijdens tests met nieuwe regels bij de gerechtshoven Amsterdam en ’s-Hertogenbosch. Met de invoeringen van de landelijke regels in september vervallen de oude procesreglementen in Amsterdam en ’s-Hertogenbosch.

Het nieuwe procesreglement is vanaf 1 september beschikbaar op rechtspraak.nl

Uitspraken