Laden...

Nieuwe vorm van rechtspraak helpt mensen verder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nieuwe vorm van rechtspraak helpt mensen verder
Den Haag, 13 november 2018

De verschillende initiatieven voor laagdrempelige en goedkope toegang tot de rechter zijn een succes, schrijft de Raad voor de rechtspraak in een brief aan minister Dekker (pdf, 372,1 KB) (van Rechtsbescherming). In de nieuwe aanpak neemt de rechter niet enkel de beslissing, maar richt zich op het vinden van een oplossing voor de strijdende partijen.

Met verschillende lokale initiatieven probeert de Rechtspraak de toegang tot de rechter te verbeteren. Voor veel mensen met juridische problemen is de drempel om naar de rechter te gaan te hoog. Procedures zijn complex, duren vaak lang, de kosten zijn aanzienlijk. En als de rechter dan uitspraak doet, is daarmee het onderliggende probleem nog lang niet altijd opgelost. Binnen Maatschappelijk Effectieve Rechtspraak kijkt de rechter verder dan het juridische geschil. Verschillende rechtbanken experimenteren al met deze aanpak, zoals de Wijkrechter in Den Haag, de Spreekuurrechter in Groningen en de Regelrechter in Rotterdam.

Een goed gesprek

Wim Wetzels is Regelrechter, en gespecialiseerd in het oplossen van kleine geschillen tussen burgers: 'De regelrechter voert een goed gesprek met partijen en kijkt of zij alsnog bereid zijn het geschil samen op te lossen'. Meer weten over de regelrechter? Bekijk dan deze video, opgenomen tijdens start van de pilot. Inmiddels hebben de eerste zittingen tot een succesvolle oplossing geleid.

Rotterdamse Regelrechter

Uitspraken