Laden...

Nu ook verwijzingen naar juridische bronnen in uitsprakenregister

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nu ook verwijzingen naar juridische bronnen in uitsprakenregister
Den Haag, 09 oktober 2017

Via het uitsprakenregister van de Rechtspraak kan vanaf nu eenvoudig worden doorgeklikt naar de juridische bronnen waarnaar wordt verwezen in een uitspraak. Als de rechter in zijn uitspraak bijvoorbeeld wetteksten, Europese regelgeving of internationale verdragen noemt, worden deze in een handig overzicht getoond en zijn na een muisklik te lezen.

Voorbeeld van verrijkte uitspraak (klik op de afbeelding om een voorbeeld te openen)

Door deze ‘verrijkte uitspraak’ aan te bieden wordt de (vaak complexe) juridische achtergrond van een rechterlijke beslissing beter zichtbaar. De normale, officiële uitspraak – zonder linkjes en alleen met platte tekst – blijft ook beschikbaar.

Knop voor verrijkte uitspraak (klik voor groot)

In het uitsprakenregister kan worden gezocht in honderdduizenden uitspraken, bijvoorbeeld op trefwoord. De nieuwe bronverwijzingen zijn te vinden door in het uitsprakenregister bij een uitspraak op de knop ‘verrijkte uitspraak’ te klikken (zie afbeelding). De Rechtspraak maakt met deze nieuwe functie de rechterlijke uitspraken toegankelijker. Zo hoeven gebruikers van het register de gerelateerde juridische bronnen niet meer handmatig op te zoeken.

Samenwerking

Van links naar rechts: Onno Muchall (UBR/Koop), Theo van Bergen (Hoge Raad, voorzitter ICKO), Marc van Opijnen (UBR/Koop) Peter Arnoldus (lid Raad voor de rechtspraak) en Jan van Coeverden (‎LDCR)

De techniek die nodig is om verrijkte uitspraken te kunnen aanbieden is ontwikkeld door het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk, en is onder andere gefinancierd door de Belastingdienst en de Raad voor de rechtspraak. De ingebruikname van de zogenoemde LinkeXtractor werd maandag 9 oktober 2017 gevierd tijdens een bijeenkomst bij de Raad voor de rechtspraak in Den Haag.

Uitspraken