Laden...

Onafhankelijke rechtspraak draagt bij aan concurrentiepositie Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Onafhankelijke rechtspraak draagt bij aan concurrentiepositie Nederland
Den Haag, 09 oktober 2019

Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat Nederland de meest concurrerende economie van Europa is. Wereldwijd staan we op plek 4. Als een van de factoren die daaraan bijdragen wordt de sterke onafhankelijke rechtspraak genoemd.

Een onafhankelijke rechtspraak en het vertrouwen van burgers en bedrijven dat daarmee gepaard gaat is een belangrijke graadmeter voor een concurrerende economie. Op een schaal van 7 scoort Nederland in 2019 een 6.2 en staat daarmee wereldwijd op plek 3, een plekje hoger dan het jaar ervoor. Finland en Nieuw Zeeland staan op plek één en twee. Europese lidstaten als Polen en Hongarije staan een stuk lager genoteerd als het gaat om rechterlijke onafhankelijkheid: Polen staat op plek 118 van de 141, Hongarije op plek 102.

Effect van de rechtspraak

Lees hier meer over het effect van rechtspraak op de economie. Het toonaangevende internationale WEF-onderzoek wordt jaarlijks gepubliceerd: lees hier het volledige rapport.

Uitspraken