Laden...

Onderzoek: rechtsstaat wereldwijd onder druk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Onderzoek: rechtsstaat wereldwijd onder druk
Den Haag, 31 januari 2018

Wereldwijd staat de rechtsstaat onder druk. Dit blijkt uit de vandaag verschenen Rule of Law Index (worldjusticeproject.org). In een meerderheid van de 113 onderzochte landen ging het vergeleken met vorig jaar slechter op het gebied van mensenrechten en de mogelijkheden om de overheid te kunnen controleren. Ook was het voor mensen moeilijker om hun recht te halen bij een rechter.

illustratieve afbeelding van wereldbol

Elk jaar stelt het gezaghebbende World Justice Project de ranglijst samen door rechtsstelsels van over de hele wereld met elkaar te vergelijken. In Scandinavië zijn volgens de lijst de beste rechtssystemen ter wereld te vinden. Direct daarna volgt Nederland. Met een 5de plek handhaaft Nederland zijn positie van vorig jaar. Op het gebied van civiel recht staat Nederland zelfs bovenaan en ook worden wetten en regels hier het beste gehandhaafd.

Helemaal onderaan de lijst, op de 113de plek, staat Venezuela. De staart van de ranglijst wordt verder gevormd door Cambodja en Afghanistan.

Uitspraken