Ook draagvlak voor digitalisering procedures in hoger beroep en cassatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Ook draagvlak voor digitalisering procedures in hoger beroep en cassatie
Den Haag, 08 juli 2014

De Raad voor de rechtspraak en de president van en proceureur-generaal bij de Hoge Raad zijn positief over het wetsvoorstel dat digitalisering van procedures in hoger beroep en cassatie mogelijk maakt.

Dat blijkt uit het wetgevingsadvies (pdf, 76,9 KB)dat de Raad voor de rechtspraak heeft gepubliceerd.

Vernieuwing en innovatie

Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van een moderniseringsoperatie die vorig jaar is gestart. Doelstelling is rechtspraak sneller, toegankelijker en begrijpelijker te maken. De Rechtspraak is verantwoordelijk voor vernieuwing en innovatie van gerechtelijke procedures, de minister draagt zorg voor de wetgeving die nodig is om de procedures te kunnen veranderen.

Eerste aanleg

Voor vereenvoudiging, digitalisering en vernieuwing van rechtszaken in eerste aanleg is vorig jaar al een wetsvoorstel ingediend. De Rechtspraak was toen ook ‘verheugd’ over de kwaliteit van dat wetsvoorstel. Het wetsvoorstel waar de Raad voor de rechtspraak en de president van en procureur-generaal bij de Hoge Raad zich nu over hebben gebogen, borduurt hierop voort.

Hoger beroep en cassatie

Het wetgevingsadvies is een gezamenlijk advies van de president van en procureur-generaal bij de Hoge Raad, en de Raad voor de rechtspraak. Het wetsvoorstel heeft betrekking op de digitalisering van de civiele procedure in hoger beroep en cassatie, dus rechtszaken van burgers en bedrijven. De Hoge Raad  behandelt die zaken in cassatie. De Raad voor de rechtspraak vertegenwoordigt de gerechten, waar de zaken in eerste aanleg en in hoger beroep worden behandeld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten