Laden...

Op de rol: 'Ik heb die foto toch niet online gezet?'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Op de rol: 'Ik heb die foto toch niet online gezet?'
Den Haag, 09 augustus 2023

Rick* uit de Bollenstreek heeft beet – denkt-ie. Hij heeft op Tinder Nathalie* (20) ‘ontmoet’. En Nathalie ziet hem ook wel zitten – denkt-ie. In de hoop Nathalie te verleiden tot een rendez-vous, maakt hij honderden euro’s naar haar over voor een hotelkamer en champagne. Én hij verrast haar met een dickpic (dat is inmiddels een erkend woord; het woord staat in de woordenlijst van de Taalunie).

Dat had Rick beter niet kunnen doen, want Nathalie weet wel raad met die foto. Als we het Openbaar Ministerie mogen geloven, dreigt ze de piemelfoto naar zijn ouders en broer te sturen. Op Ricks open Facebook is zijn familie gemakkelijk te achterhalen. Rick kan die schande ontlopen door haar te betalen. Rick betaalt in totaal 2.100 euro, én hij stapt naar de politie. Het Openbaar Ministerie oordeelt daarop dat Nathalie Rick heeft afgeperst.

Club

‘Ik heb Rick leren kennen op Tinder. We hadden contact via snapchat, allemaal dingetjes. We zouden leuke dingen gaan doen, naar een club gaan, met vriendinnen van mij’, zegt Nathalie tegen de Haagse politierechter U-A-Sai. ‘Ja, dat heb ik allemaal gelezen in uw chatverkeer. Hij staat daar, en maar appen en bellen. Waar blijft ze? Toen is hij maar naar huis gegaan’, zegt de politierechter. Nathalie: ‘Ik heb hem wel gezien, maar ik durfde niet naar hem toe te gaan.’ In die dagen, begin maart 2022, maakt Rick nog vrijwillig geld over naar Nathalie. In de hoop dat…

Meisjes

Als Nathalie zich verborgen blijft houden, gooit Rick het over een andere boeg: hij stuurt haar een dickpic. ‘Ik schrok daarvan. Moest ik nu foto’s van mijzelf gaan sturen? Ik wist niet hoe ik ermee moest omgaan eigenlijk.’ ‘Uw reactie lijkt daar niet op’, zegt de politierechter fijntjes. Nathalie: ‘Ik weet niet meer wat ik heb gezegd.’ Rechter U-A-Sai: ‘Ik kan het wel voorlezen. Het gaat om appjes die op 6 maart zijn verstuurd. U appt: “Oh wat zalig schat.” En dan zegt hij: “Wil je dat hij harder wordt?” En dan zegt u: “Ik kan naar je toekomen en je een goeie pijpbeurt geven.” “Is goed”, zegt-ie.’ “Is die lul van jou?”, vraagt u. “Ja.”’ Een dag later verandert de toon van de chats, merkt de politierechter op. ‘Ze worden steeds lelijker.’ De rechter leest voor: ‘”Haha, ik stuur die lulfoto naar je broer. Ik kan hem ook naar je ouders sturen om je voor schut te zetten. Ik kan hem online zetten met je nummer erbij. Ik kan tegen je moeder zeggen dat jij foto’s naar minderjarige meisjes stuurt.’” Maar als hij 350 euro overmaakt, dan wil ze de dickpic wel weggooien. Rick betaalt. Nathalie heeft de smaak te pakken. Rick moet blijven betalen. Doet hij dat niet, dan ‘doet dit minderjarige meisje aangifte van misbruik. Het is kiezen of delen, anders gaan er kogels vallen, bro.’ Rick betaalt weer, tot een bedrag van 2.100 euro.

Vriend

‘Maar ik heb die foto toch niet online gezet?’, zegt Nathalie verontwaardigd. ‘Nee’, antwoordt de politierechter, ‘maar u wordt wel verweten dat u daarmee hebt gedreigd. Mijnheer voelde zich daardoor onveilig. Begrijpt u het probleem?’ ‘Een beetje’, zegt Nathalie. ‘Maar ik heb hem niet bedreigd. Die appjes zijn niet van mij.’ De rechter: ‘Dus op 5 maart en op 6 maart waren het wel uw appjes, en op 7 en 8 maart niet meer? Wie zou ze dan hebben verstuurd?’ ‘Iemand anders’, antwoordt Nathalie. De rechter: ‘Bij de politie hebt u ook gezegd dat u een vriend had, maar u hebt geen naam genoemd. Dan houdt het ook op. Ik heb veel vraagtekens bij uw verklaringen bij de politie, en ook nu.’

Geschrokken

Nathalie is nooit van plan geweest om Rick te ontmoeten, zegt officier van justitie Schiphuis. Ze heeft de dickpic gebruikt om Rick te chanteren. ‘Als mijnheer daarop geld overmaakt, gaan de eisen onophoudelijk door. Om van de bedreiging af te komen, blijft hij geld overmaken – 350, 250, 750, 500 en 250 euro.’ Dat Nathalie de chantageberichten niet zelf zou hebben verstuurd, vindt officier Schiphuis totaal ongeloofwaardig. ‘De gesprekken spreken voor zich. Ik kan mij goed voorstellen dat mijnheer daar flink van is geschrokken.’ Nathalie, die trouwens al een behoorlijk strafblad heeft, verdient volgens de officier voor de chantage een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Ze zou Rick niet alleen de 2.100 euro moeten terugbetalen die ze hem heeft afgetroggeld, ze zou hem ook 500 euro moeten betalen voor de geestelijke schade die hij heeft geleden.

Seks

Rick heeft Nathalie ongevraagd een dickpic gestuurd. ‘Daarna stuurde hij haar seksueel getinte berichten. Mijnheer zegt dat hij een foto van ‘haar poesje’ wil zien. Hij was alleen maar uit op seks. Hij wilde ‘stoute dingen’ doen. Hij heeft verschillende bedragen naar haar overgemaakt, maar dat was helemaal vrijwillig’, aldus raadsvrouw Samseij. Omdat niet vastgesteld kan worden dat Nathalie de latere chantage-apps heeft verstuurd, zou ze volgens haar raadsvrouw moeten worden vrijgesproken van afpersing. ‘Cliënte heeft nooit gevraagd om een foto van het geslachtdeel van mijnheer. Zij schrok daar enorm van. Ik heb begrepen dat ze elkaar recent nog hebben gesproken en dat ze het conflict onderling wilden oplossen. Wellicht dat kan worden gekeken naar mediation.’

Onbetrouwbaar

Nathalie heeft Rick gechanteerd, concludeert politierechter U-A-Sai. 'We hebben het uitgebreid gehad over de aangifte en het appverkeer. Ik denk dat u donders goed weet waar het over gaat. Mijnheer heeft u meer dan 2.000 euro betaald. Hij zou dat nooit hebben gedaan als u hem niet onder druk had gezet.' De rechter gelooft er niets van dat iemand anders de chantage-berichten heeft gestuurd. 'Het gaat met uw nummer aan 1 stuk door op WhatsApp. U moet met meer komen dan een vriend van wie u de naam niet noemt. Ik moet echt zeggen: ik vind uw verklaringen onbetrouwbaar. Ik geloof er niks van. Ik heb ook de indruk dat u niet goed doorhebt wat hier nu aan de hand is. Maar goed, ik vind de eis van de officier van justitie redelijk. U krijgt een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.' Nathalie moet Rick die 2.100 euro terugbetalen. Bij dat bedrag houdt de politierechter het.

* Dit zijn niet hun echte namen.

Lees hier meer 'Op de Rol'-verhalen

Uitspraken