Laden...

Opgelet: telefoonnummers Rechtspraak soms misbruikt voor oplichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Opgelet: telefoonnummers Rechtspraak soms misbruikt voor oplichting
Den Haag, 09 augustus 2022

De Rechtspraak krijgt soms meldingen van mensen die slachtoffer zijn van telefonische oplichting. Oplichters misbruiken dan de naam en het telefoonnummer van een van de rechtbanken, gerechtshoven of bijzondere colleges. Criminelen doen zich hierbij voor als (vaak Engels sprekende) Rechtspraakmedewerker en vragen slachtoffers om geld over te maken. De Rechtspraak vraagt nooit telefonisch om zo'n transactie te doen of om informatie zoals wachtwoorden of een burgerservicenummer. Wees daarom extra alert als je twijfelt of je wel echt door de Rechtspraak wordt gebeld.

Spoofing

Misbruik maken van een bekend telefoonnummer wordt 'spoofing' genoemd. Bij deze vorm van oplichting wordt gebeld met een nummer dat echt lijkt, maar nagemaakt is. Als ontvanger heb je dat niet snel door. Het lijkt bijvoorbeeld dat je gebeld wordt door een rechtbank, maar in werkelijkheid spreek je met oplichters die je informatie of geld afhandig proberen te maken. Ze doen dit niet alleen telefonisch, maar ook via sms- of WhatsApp-berichten. Spoofing met een nagemaakte e-mail of website bestaat ook.

Nooit telefonisch

Het is belangrijk om te weten dat de Rechtspraak nooit telefonisch vraagt om geld over te maken. Ook zal de Rechtspraak niet vragen om als eerste een sms- of WhatsApp-bericht te sturen of om via een sms- of WhatsApp-bericht iets te downloaden. Verder benadert de Rechtspraak mensen nooit telefonisch om te zeggen dat ze 'onderdeel zijn van een onderzoek en vervolging af kunnen kopen'. 

Wat kan je doen?

Op rechtspraak.nl vind je meer informatie over spoofing. Ook lees je wat iemand kan doen om te voorkomen dat diegene slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting. Bij twijfel is het in ieder geval verstandig om op te hangen en zelf contact op te nemen met de Rechtspraak. 

Uitspraken