Laden...

Prinsjesdag: extra investeringen Rechtspraak nu ook formeel onderdeel van rijksbegroting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Prinsjesdag: extra investeringen Rechtspraak nu ook formeel onderdeel van rijksbegroting
Den Haag, 20 september 2022
Met het versturen van de Miljoenennota en bijbehorende stukken aan de Tweede Kamer zijn de extra investeringen die het kabinet doet in de Rechtspraak nu ook formeel onderdeel van de rijksbegroting. In juli werd al bekend dat de Raad voor de rechtspraak en de minister voor Rechtsbescherming overeen zijn gekomen dat jaarlijks 155 miljoen euro extra beschikbaar komt. 

Henk Naves, voorzitter Raad voor de rechtspraak

Het geld wordt onder meer gebruikt voor het aantrekken van extra rechters, investeringen in digitalisering en innovatie, en de behandeling van rechtszaken met betrekking tot ondermijnende criminaliteit. Ook komt geld beschikbaar om rechters meer ruimte te geven om te reflecteren op hun werk, en voor initiatieven zoals wijkrechtspraak, waardoor rechtspraak nog beter aansluit bij de wensen vanuit de maatschappij.

Positief

Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, reageert positief op de vandaag gepresenteerde kabinetsplannen. ‘De extra investering van 155 miljoen euro in de Rechtspraak was natuurlijk al bekend, maar het kabinet maakte vandaag ook bekend dat de griffierechten voor burgers en het midden- en kleinbedrijf omlaag gaan en de vergoeding voor de sociale advocatuur omhoog. Het kabinet laat zo zien dat het onderhoud aan onze rechtsstaat belangrijk vindt.’ Ook op de troonrede reageert Naves instemmend: ‘Ik ben gelukkig met de woorden van de koning over de rechtsstaat en betere toegang tot de rechter. Het is goed om te zien dat deze dag er volop aandacht is voor het grote belang van het werk van de rechter in onze samenleving.’ 

Uitspraken