Laden...

Publiek beperkt welkom in de rechtszaal; reserveren noodzakelijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Publiek beperkt welkom in de rechtszaal; reserveren noodzakelijk
Den Haag, 10 augustus 2020

Vanaf 17 augustus is belangstellend publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Om bij een rechtszaak aanwezig te kunnen zijn, moet men zich vooraf aanmelden bij het desbetreffende gerecht. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de door de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gerechtsgebouw. Toegang tot het gerechtsgebouw is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

Toegang tot het gerechtsgebouw

Om het bezoek zo verantwoord en veilig mogelijk te maken, wordt per gerechtsgebouw een maximum aantal bezoekers vastgesteld waarbij de anderhalvemeternorm gewaarborgd blijft. Omdat het maximum aantal bezoekers afhankelijk is van de capaciteit en inrichting van het gebouw, zullen er verschillen zijn tussen de gerechtsgebouwen. Procespartijen krijgen voorrang bij beperkte ruimte in de zittingszaal of de publieke ruimtes, gevolgd door de pers. De ruimte die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek. Groepsbezoeken zijn helaas nog niet mogelijk.

Openbaarheid

De (beperkte) openstelling van de rechtszaal voor publiek is een belangrijke stap vooruit, vindt voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak. ‘Openbaarheid is één van de fundamenten van de rechtspraak. Daar zijn we ons van bewust. We voelen een grote verantwoordelijkheid om op een verantwoorde wijze waar mogelijk belangstellend publiek te verwelkomen bij zittingen.’

Door de uitbraak van het coronavirus was het vanaf 17 maart voor belangstellenden niet mogelijk om zittingen bij te wonen. Om de openbaarheid van rechtspraak zoveel mogelijk te waarborgen, waren journalisten wel in beperkte mate welkom. Ook zijn er meer uitspraken gepubliceerd en zijn rechtszaken waarvoor grote maatschappelijke belangstelling bestond, live gestreamd. Nu alle gerechtsgebouwen coronabestendig zijn gemaakt en fysieke zittingen steeds meer mogelijk zijn, is ook het ontvangen van publiek weer (beperkt) mogelijk.

Aanmelden als publiek

Om bij een zaak aanwezig te kunnen zijn moet – uiterlijk 2 werkdagen van tevoren - een reservering worden gemaakt door een e-mail te sturen aan het desbetreffende gerecht. Zo kan rekening worden gehouden met de door coronamaatregelen beperkt beschikbare capaciteit in het gerechtsgebouw. Toegang tot het gerechtsgebouw is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

Meer informatie (over o.a. de wijze van aanmelden) is te vinden op de website van het desbetreffende gerecht.

Uitspraken