Rechtspraak Reporters geïnstalleerd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak Reporters geïnstalleerd
Amsterdam, 07 september 2015

‘Wie kan beter aan jongeren uitleggen wat rechtspraak is dan jullie?’ De woorden van Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, zijn gericht aan 11 glunderende Rechtspraak Reporters tijdens hun installatie vanochtend in het gerechtshof Amsterdam. De reporters zijn jongeren van 15 tot 20 jaar die zich een jaar lang begeven in de wereld van de Rechtspraak en daarbij online verslag doen van hun ervaringen.

Samen vormen ze een landelijk jongerennetwerk dat via sociale media andere jongeren een waarheidsgetrouw beeld wil laten zien van de wereld van het recht. Ze worden hierbij begeleid en getraind door Rechtspraakmedewerkers. Op deze manier wil de Rechtspraak jongeren laten zien wat het recht inhoudt en ze meer betrekken bij de rechtspraak in het algemeen.

Frisse blik

De frisse blik van de reporters helpt daarnaast de Rechtspraak scherp te houden. Wat valt de jongeren op, wat vinden ze raar, wat gaat er goed en wat kan er beter? ‘Hou ons een spiegel voor. Als je denkt: dit is raar, dit klopt niet, of wie begrijpt dit nou? – Schroom niet ons daarop aan te spreken’, drukt Frits Bakker de jongeren op het hart.

Stoel

‘Die stoel zit best lekker,’ laat reporter Marvin Putuhena weten, zittend op de stoel van Herman van der Meer, de president van het Amsterdamse hof. Uit handen van deze president kregen de Rechtspraak Reporters hun contract uitgereikt. Naast Marvin zit collega Kimberly van Brouwershaven. De twee hebben overduidelijk zin in het komende jaar. Hun omgeving reageerde in het begin soms sceptisch op hun nieuwe baan als reporter, ze begrepen er niet veel van. Maar nu het allemaal vorm begint te krijgen en tastbaar wordt, nemen de positieve reacties snel toe. ‘Vrienden beginnen mij zelfs om juridisch advies te vragen’, vertelt Marvin. ‘Ik hou de boel nog een beetje af, maar de taak om jongeren wat te leren ga ik zeker omarmen’.

Uitspraken

Meest gelezen berichten