Laden...

Rechtspraak doet in brief aan informateurs aanbevelingen om rechtsstaat te versterken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak doet in brief aan informateurs aanbevelingen om rechtsstaat te versterken
Den Haag, 03 april 2024

De Raad voor de rechtspraak doet in een brief aan informateurs Dijkgraaf en Van Zwol (pdf, 216,1 KB), die de mogelijkheid voor een zogenoemd programkabinet onderzoeken, tal van aanbevelingen om de democratische rechtsstaat te versterken en het publiek vertrouwen hierin te vergroten. Zo pleit de Raad voor het verbeteren van de toegang tot de rechter en het verlagen van de griffiekosten.

In de brief schrijft de Raad dat Nederland een samenleving is die bij elkaar wordt gehouden door vertrouwen in mensen onderling en het maatschappelijk vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsstaat. ‘We proberen er in Nederland met elkaar uit te komen, met oog voor ieders belangen, omdat we op een goede manier met elkaar willen samenleven.’ Deze manier van samenleven vraagt volgens de Raad een zekere welwillendheid van mensen. ‘Mensen moeten eruit wíllen komen en dat ook uitdragen. Dit geldt met name voor vertegenwoordigers van de instituties van onze democratische rechtsstaat.’

Investeren

In de brief wordt het belang van een robuuste en stabiele begroting voor de Rechtspraak onder de aandacht gebracht. Om ook in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de vraag uit de samenleving naar onafhankelijke, onpartijdige en professionele rechtspraak zal het volgende kabinet moeten investeren in de Rechtspraak. Er zijn bijvoorbeeld extra middelen nodig voor investeringen in het familie- en jeugdrecht en om de te hoge werkdruk binnen de Rechtspraak terug te dringen.

Lees de volledige brief aan de informateurs (pdf, 216,1 KB)

Uitspraken