Laden...

Rechtspraak introduceert Instagram-lespakket

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak introduceert Instagram-lespakket
Den Haag, 21 september 2018

Waarom in de ‘stoffige’ boeken duiken als je ook kan leren op de social media waar je het liefst de hele dag doorheen scrolt? De socialmedia-campagne van De Week van de Rechtspraak (#WvdR) leert jongeren vanaf volgende week meer over het Nederlandse rechtssysteem op Instagram.

Zo kunnen jongeren zelf aan rechters via Instagram Stories hun vragen stellen en gaan 10 rechtspraakreporters op pad om verslag te doen vanuit de rechtbanken en de gerechtshoven. Ook worden er actuele en bekende rechtszaken uitgelegd.

Van inspiratie tot interactie

Het lespakket informeert jongeren over de werking van de (straf)rechtspraak in Nederland. Hoe wordt een vonnis bepaald? Wie beslist welke straf er wordt opgelegd? Wat gebeurt er nog meer in de rechtszaal?

Instagram feed

Op de Instagrampagina @rechtvoorjou heeft de Rechtspraak een online wereld gebouwd. Via meerdere aan elkaar gelinkte profielen worden alle facetten van de Rechtspraak getoond.

Story Highlights

Daarnaast wil de Rechtspraak jongeren inspireren zich te verdiepen in bekende en actuele (straf)zaken en ze uitnodigen tot interactie. Stap voor stap worden ze in stories door de zaak geleid. Jongeren kunnen hun mening geven via polls en sliders en via de stories vragen stellen.

IGTV

Voor het Instagram Tv-kanaal gaan de Rechtspraak Reporters op pad. Zij vloggen over hun bezoeken aan gerechtsgebouwen, interviewen rechters en vertellen wat hen opvalt in het nieuws over de rechtspraak. De groep verslaggevers bestaat uit 10 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar.

Rechter in de klas

Tijdens de Week van de Rechtspraak (#WvdR) volgende week hebben scholen ook de mogelijkheid een rechter uit te nodigen om hem of haar de ‘toga van het lijf’ te vragen. Hoe ziet een dag van de rechter eruit? Kun je celstraf krijgen als je spijbelt? Wat gebeurt er als je door de politie wordt opgepakt? Het Instagramaccount zorgt dat jongeren ook na de week nog een platform hebben om met een rechter in gesprek te kunnen gaan.

Zie ook: alle activiteiten tijdens de Week van de Rechtspraak

Uitspraken