Laden...

Rechtspraak tijdens de coronacrisis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak tijdens de coronacrisis
Den Haag, 02 april 2020

De afgelopen week hebben rechters in ruim 22 duizend zaken uitspraak gedaan. Dat is een kleine 80 procent van het normale aantal zaken in een week. Het merendeel van de uitspraken vond plaats in kantonzaken: daarvan werd afgelopen week 90 procent van het gebruikelijke aantal zaken afgehandeld. De rechtszaken waarin afgelopen week uitspraak is gedaan, zijn grotendeels voor de coronacrisis aangebracht en behandeld. Dit blijkt uit de eerste cijfers over de impact van de coronacrisis op de Rechtspraak. De Rechtspraak maakte eerder bekend alleen urgente zaken te behandelen, zoveel mogelijk schriftelijk of via telefonische (beeld)verbindingen.

Urgente zaken


Omdat de persoonlijke en maatschappelijke consequenties van het uitblijven van een rechterlijk oordeel groot kunnen zijn, gaan – los van de schriftelijke procedures - urgente zaken zoveel mogelijk door via telefonische (beeld)verbindingen. Denk daarbij aan snelrechtzittingen, zaken over de voorgeleiding of hechtenis van verdachten, faillissementen, zittingen rond verplichte zorg en urgente familiezaken zoals uithuisplaatsingen of ondertoezichtstellingen. Om de openbaarheid te waarborgen kunnen bij dit soort zittingen maximaal drie journalisten aanwezig zijn, wordt er geëxperimenteerd met het volgen van rechtszaken via Skype en worden er honderden uitspraken extra gepubliceerd op rechtspraak.nl

Uitbreiding

Er is de afgelopen weken hard gewerkt aan het uitbreiden van de mogelijkheden om rechtszaken schriftelijk of met een telefonische (beeld)verbinding te behandelen. Het merendeel van de zaken wordt nu telefonisch of via een videoverbinding behandeld. Dat is mede te danken aan de inzet van betrokken partijen, zoals de advocatuur en het OM. Schriftelijke procedures worden ook gewoon behandeld. Het aantal en soort zaken dat rechters behandelen wordt de komende tijd uitgebreid. Vrijdag volgt daarover meer duidelijkheid.

De laatste informatie over maatregelen van de Rechtspraak met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus is te vinden op onze coronapagina.

Uitspraken