Laden...

Rechtspraak vraagt in brief aan informateur aandacht voor belang sterke rechtsstaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak vraagt in brief aan informateur aandacht voor belang sterke rechtsstaat
Den Haag, 16 april 2021

Voor een sterke democratische rechtsstaat zijn de komende jaren investeringen en hervormingen noodzakelijk. Dat stelt de Raad voor de rechtspraak in een brief aan informateur Tjeenk Willink.

Toetsing aan Grondwet

In de brief worden aanbevelingen gedaan ten behoeve van rechtvaardige, toegankelijke, transparante en stabiel gefinancierde rechtspraak. Zo pleit de Rechtspraak ervoor toetsing aan de Grondwet mogelijk te maken, zodat burgers bij de rechter een effectief beroep kunnen doen op grondrechten die daarin zijn vastgelegd. Ook breekt de Rechtspraak een lans voor lagere griffierechten in zaken met een klein financieel belang (vaak MKB en schuldenproblematiek) en in zaken van burgers met een groot financieel belang (bijvoorbeeld aardbevingszaken). Daarnaast wordt het nieuwe kabinet gevraagd te zorgen voor een adequate rechtsbijstand, zodat de toegang tot de rechter ook voor mensen met minder financiële middelen geborgd wordt.

Stabiele en robuuste financiering

In plaats van de instabiele financiering van de afgelopen jaren pleit de Rechtspraak verder voor een robuuste en stabiele begroting, met een structurele investering van 150 miljoen euro per jaar. Dat bedrag is onder andere nodig om extra rechters op te leiden zodat tijdige rechtspraak kan worden geboden aan burgers, bedrijven en overheden. Maar ook voor verdere digitalisering en innovatie die de toegang tot de rechter verbetert - zoals maatschappelijk effectieve rechtspraak (MER) en toegankelijker communicatie - en de modernisering van het strafrecht.

Lees hier de volledige brief met alle aanbevelingen aan de informateur (pdf, 315,7 KB).

 

 

Uitspraken