Laden...

Rechtspraak vraagt in brief aan minister-president aandacht voor belang sterke rechtsstaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak vraagt in brief aan minister-president aandacht voor belang sterke rechtsstaat
Den Haag, 04 juli 2024

Bij de start van het nieuwe kabinet vraagt de Raad voor de rechtspraak aandacht voor verschillende onderwerpen die volgens de Rechtspraak belangrijk zijn de komende kabinetsperiode. In een brief aan minister-president Schoof (pdf, 278,1 KB) wijst de Raad onder andere op het belang om samen de democratische rechtsstaat uit te dragen en de toegang tot de rechter te verbeteren.

​Noodzakelijke tegenmacht

Tijdens de formatieperiode deed de Raad enkele aanbevelingen aan de toenmalige informateurs Dijkgraaf en van Zwol. De Raad benadrukte toen het belang van vertrouwen in instituties. In de brief schrijft de Raad dat het goed is dat nu in het hoofdlijnenakkoord expliciet staat dat er binnen de kaders van de democratische rechtsstaat zal worden gehandeld. Dit voorkomt dat er een situatie ontstaat, waarin rechters als hindermacht worden gezien in plaats van een noodzakelijke tegenmacht die ieders rechten beschermt.

Toegang tot de rechter

De Raad juicht toe dat het nieuwe kabinet wil investeren in de rechtsstaat. De Rechtspraak heeft de komende jaren extra geld nodig voor verbeteringen in het familie- en jeugdrecht en om de hoge werkdruk te verminderen. Naast extra geld is ook het verbeteren van de toegang tot de rechter belangrijk. Bijvoorbeeld door lagere griffierechten en de versterking van rechtsbijstand en sociale advocatuur.

Zelf bijdragen

In de brief staat verder dat ook de Rechtspraak bij moet dragen aan een sterkere rechtsstaat. Reflecties op de eigen rol in de Toeslagenaffaire en functioneren van het familie- en jeugdrecht heeft lessen opgeleverd, die de mensen in ons land ten goede moeten komen. Daarnaast vraagt de samenleving om tijdige, digitaal toegankelijke en voorspelbare rechtspraak. Het is aan de Rechtspraak om dit te leveren door procedures begrijpelijk en inzichtelijk te maken.

Lees de volledige brief aan minister-president Schoof (pdf, 278,1 KB)

Uitspraken