Rechtspraak zet in op speciale rechtbank voor handelsconflicten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak zet in op speciale rechtbank voor handelsconflicten
Den Haag, 11 september 2014

De Raad voor de rechtspraak gaat zich sterk maken voor de oprichting in Nederland van een speciale rechtbank die grote nationale en internationale handelsconflicten snel en deskundig afdoet. Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak roept bedrijfsleven en overheid op de oprichting van zo’n commercial court  ‘voluit te steunen’.

Deze oproep deed Bakker vandaag tijdens de Dag van de Rechtspraak in Rotterdam. Het thema was ‘de waarde van Rechtspraak’.

Waarde

Bakker wees in zijn toespraak op de waarde van rechtspraak voor de economie. Bedrijven moeten kunnen rekenen op tijdige en goede uitspraken in geval van een conflict. Als dat niet zo is, is dat nadelig voor de economie. Goede rechtspraak is bepalend voor het vestigings- en ondernemingsklimaat in een land, aldus Bakker.
Recent onderzoek toont aan dat vernieuwingen in de rechtspraak in de periode 1998-2013 Nederland jaarlijks 735 miljoen euro opleveren.

Gespecialiseerde rechters

De Nederlandse rechtspraak staat wereldwijd op de vijfde plaats, blijkt uit de jaarlijkse Rule of Law Index. Deze plaats dankt Nederland mede aan het in huis hebben van gespecialiseerde rechters in onder meer intellectueel eigendom, vervoersrecht en ondernemingsrecht. De gespecialiseerde rechters zijn nu nog bij verschillende rechtbanken in verschillende kamers ondergebracht.

Sterke economie

“Hun grote professionaliteit kan in een commercial court helemaal tot zijn recht komen”, aldus Frits Bakker. “Een sterke rechtspraak helpt mee aan een sterke economie en meer banen. Daarom gaat de Raad voor de rechtspraak zich inzetten voor de oprichting van een commercial court, die grote internationale en nationale handelsgeschillen binnen een paar maanden kan afdoen. Met efficiënte, Engelstalige procedures. Harde deadlines.”

Beroep

Maar de rechtspraak kan dit niet alleen, betoogde Bakker. “Wij zullen een beroep doen op de regering en de politiek, maar ook op het bedrijfsleven en de advocatuur om de oprichting van een commercial court voluit te steunen. Een centrum met hoogwaardige juridische infrastructuur helpt mee aan een sterke economie en meer banen.”

Uitspraken

Meest gelezen berichten