Laden...

Reportage: Mediation in strafzaken wint Bianchi Herstelrechtprijs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Reportage: Mediation in strafzaken wint Bianchi Herstelrechtprijs
Amsterdam, 23 december 2019

Het project Mediation in strafzaken won vorige week woensdag de prestigieuze Bianchi Herstelrechtprijs. Bij deze voor Nederland relatief nieuwe vorm van herstelrecht krijgen verdachte en slachtoffer de kans om onder begeleiding met elkaar in gesprek te gaan en op die manier te werken aan emotioneel en financieel herstel. Niet alleen de verdachte en het slachtoffer profiteren van de mediation, ook de omgeving kan zien hoe onrecht kan worden hersteld.

Kans

Judith Uitermark, strafrechter en coördinator mediation in strafzaken, nam de prijs in ontvangst: ‘Het herstelrecht is eigenlijk geen recht, maar meer een kans die officieren of rechters kunnen bieden aan mensen in een strafzaak waarin ze zien dat er een herstelbehoefte ligt. Een verdachte die spijt heeft en zijn verantwoordelijkheid wil nemen bijvoorbeeld, of een slachtoffer die erg veel last heeft van wat er gebeurd is en daar vragen over heeft.’

Reportage: Avond van het herstelrecht

Mediation in Strafrecht heeft de Bianchi praktijkprijs 2019 gewonnen. Deze prijs op het gebied van herstelrecht, wordt uitgereikt aan een succesvolle toepassing van herstelrecht in de praktijk.

Uitspraken