Rondetafelgesprek Tweede Kamer over locatiebeleid Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rondetafelgesprek Tweede Kamer over locatiebeleid Rechtspraak
Den Haag, 07 oktober 2015

De Tweede Kamer organiseert morgenmiddag (8 oktober) van 14-17 uur een rondetafelgesprek over het locatiebeleid van de Rechtspraak. Aanleiding voor het gesprek is het voorgenomen besluit tot het Meerjarenplan Rechtspraak (MJP).

In dit plan staat onder meer het voornemen om in Assen, Almelo, Zutphen, Lelystad, Alkmaar, Dordrecht en Maastricht niet meer alle rechtszaken te houden en de huisvesting hierop aan te passen. De Rechtspraak komt met het MJP, waarin ook kwaliteitsinvesteringen zijn opgenomen, voor een deel tegemoet aan de door het kabinet opgelegde bezuinigingen.  

Drie blokken

Het rondetafelgesprek is opgedeeld in drie blokken. Tijdens het eerste blok komen 5 presidenten aan het woord, evenals Evert van der Molen, de recent afgetreden president van de rechtbank Noord-Holland. Het tweede blok is gereserveerd voor de burgemeesters van de 7 genoemde gemeenten. In het laatste blok is het de beurt aan de betrokken organisaties: Raad voor de rechtspraak, Openbaar Ministerie, Orde van Advocaten en NVvR.

Bijpraten

Tijdens een rondetafelgesprek laten Kamerleden zich bijpraten over een bepaald onderwerp, vaak voorafgaand aan een debat. Eind november wordt er door de Tweede Kamer gedebatteerd en gestemd over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De Rechtspraak heeft al diverse keren kenbaar  gemaakt dat er structureel 52 miljoen euro extra nodig is om van de huisvestingsplannen af te kunnen zien en de kwaliteit van rechtspraak te kunnen waarborgen. Met het MJP doet de Rechtspraak het in haar ogen maximaal haalbare. 

Volgen

Het rondetafelgesprek is morgen in de Groen van Prinstererzaal en is live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten