Laden...

Schadevergoeding na voorarrest verhoogd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Schadevergoeding na voorarrest verhoogd
Den Haag, 01 februari 2021

Het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) heeft besloten de vergoeding te verhogen die mensen kunnen eisen als ze, achteraf bezien, onterecht in voorarrest hebben gezeten. Ook de kosten die zij moeten maken voor een verzoekschrift om bijvoorbeeld advocaatkosten, reiskosten of gederfde werkuren terug te krijgen, worden ruimer gecompenseerd. De reden daarvoor is dat de vergoedingen al jaren niet zijn aangepast aan de inflatie.

Hogere vergoedingen

Afgemeten aan de ontwikkeling van de consumentenprijsindex is een stijging met 22,85 procent volgens het LOVS op zijn plaats. Een verblijf in een politiecel (ex art. 553 Sv) wordt dan met 130 euro vergoed, een dag in het huis van bewaring met 100 euro.
De standaardvergoeding voor de kosten van rechtsbijstand voor het opstellen, indienen en eventueel toelichten van een verzoekschrift (art. 529, 530 en 533 Sv) is na de verhoging 340 euro, of het dubbele (680 euro) als een mondelinge behandeling van dat verzoekschrift nodig is.

1 maart

De nieuwe vergoedingen zijn van toepassing op verzoekschriften die op of na 1 maart 2021 worden ingediend. Ze zijn vastgelegd in de aangepaste oriëntatiepunten en LOVS-afspraken (pdf, 1,9 MB) op rechtspraak.nl. 

Uitspraken