Software ‘Verrijkte uitspraken’ genomineerd voor Computable Award

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Software ‘Verrijkte uitspraken’ genomineerd voor Computable Award
Den Haag, 04 september 2018

De IT-website Computable heeft de software onder het 'verrijkte uitsprakenregister' van de Rechtspraak genomineerd voor de Computable Awards voor het beste Overheids-ICT-project. Sinds oktober vorig jaar kan via het uitsprakenregister van de Rechtspraak eenvoudig worden doorgeklikt naar de juridische bronnen waarnaar in een uitspraak wordt verwezen.

Toegankelijkheid

Illustratieve afbeelding

Het juryrapport (computable.nl) spreekt over 'een baanbrekende artificial intelligence-toepassing' die uitspraken toegankelijker maakt. De nieuwe techniek toont bij een uitspraak relevante wetteksten, Europese regelgeving of internationale verdragen in een handig overzicht. Met een muisklik zijn deze te lezen. Eerder moesten gebruikers van het register, veelal juridische professionals, de informatie handmatig opzoeken.

De techniek, de zogenoemde LinkeXtractor, is ontwikkeld door het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (overheid.nl) en onder andere gefinancierd door de Belastingdienst en de Raad voor de rechtspraak.

Winnaar

In totaal zijn 5 projecten genomineerd voor de prijs. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door een vakjury en een publieksstemming. Op 30 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Uitspraken