Speciale rechter voor ruzies tussen buren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Speciale rechter voor ruzies tussen buren
Utrecht / Den Bosch, 07 oktober 2014

Een speciale rechter die bemiddelt en uitspraak doet in conflicten tussen buren. Deze burenrechter gaat nu van start bij de rechtbanken Midden-Nederland en Oost-Brabant. De burenrechter komt altijd ter plaatse kijken wat het probleem is en probeert buren via een gesprek zelf een oplossing te laten vinden. Als dat niet lukt, doet hij binnen drie maanden een uitspraak.

Machteloos

Zo’n vierduizend rechtszaken per jaar gaan over burenruzies. Omdat mensen meestal pas in laatste instantie naar de rechter stappen, zijn de conflicten tegen die tijd flink uit de hand gelopen. Ieder heeft zijn stelling ingenomen en instanties die proberen te bemiddelen, staan vaak machteloos. Als de politie, een woningbouwvereniging of een andere bemiddelaar er niet meer uit komen, kunnen zij de burenrechter inschakelen. Buren kunnen niet zelf de procedure starten. Wel moeten beide buren het er mee eens zijn dat het conflict aan de burenrechter wordt voorgelegd.

'Natuurlijke personen'

Winkels of andere ondernemers krijgen geen bezoek van de burenrechter. Alleen 'natuurlijke personen' kunnen meedoen aan de procedure. Voorlopig loopt het project in de gemeenten die vallen onder de arrondissementen Midden-Nederland en Oost-Brabant. Buren die deelnemen betalen ieder 38,50 euro aan griffierechten.

Meer informatie

Uitspraken

Meest gelezen berichten