Laden...

Strafadvocaten kunnen digitaal verzoeken indienen in Rotterdam en Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Strafadvocaten kunnen digitaal verzoeken indienen in Rotterdam en Den Haag
Den Haag, 28 januari 2022

Vanaf 31 januari 2022 kunnen advocaten via Mijn Strafdossier digitaal verzoeken indienen bij de arrondissementsparketten Den Haag en Rotterdam, de rechtbanken Den Haag en Rotterdam en het gerechtshof Den Haag. Ze kunnen zich dan digitaal aanmelden als advocaat (stellen) in eerste aanleg en in hoger beroep. Ook kunnen ze digitaal hoger beroep instellen en intrekken in een strafzaak, ontneming en voorlopige hechtenis.

Advocaten ontvangen via het advocatenportaal Mijn Strafdossier digitale dossiers: in bijna alle zaken in eerste aanleg en ook in steeds meer zaken in hoger beroep. Communiceren met de Rechtspraak, zoals een verzoek indienen, verloopt nog via post, Veilig Mailen of in persoon aan de balie. Daar komt nu stap voor stap verandering in. De minister van Justitie en Veiligheid heeft Mijn Strafdossier aangewezen als elektronische voorziening zoals bedoeld in het Besluit digitale stukken Strafvordering.

Verzoek eenvoudig versturen

Door in te loggen met de Advocatenpas kunnen advocaten in het beveiligde webportaal een formulier invullen voor het verzoek en dat met een druk op de knop eenvoudig versturen. Een ontvangstbevestiging met indieningsnummer, datum en tijd kan de advocaat daarna meteen downloaden. Mr. Frank van Rijthoven, advocaat in Oirschot, ziet uit naar deze stap in verdere digitalisering. ‘Ik kan daardoor direct op zaaksniveau communiceren met de Rechtspraak, zoals stelberichten sturen in strafzaken en hoger beroep aantekenen. Met de formulieren werkt dit eenvoudig en snel. Zo hoef ik niet meer met eigen modellen te werken; dat is efficiënt.’

Voor meer informatie over het gebruik van de formulieren in Mijn Strafdossier kunnen advocaten de werkinstructie (pdf, 948,1 KB) raadplegen en de veelgestelde vragen bekijken. Ook is het Rechtspraak Servicecentrum van maandag tot en met vrijdag beschikbaar voor technische vragen en ondersteuning. 

Digitalisering strafrechtspraak gaat door

Als de pilot met digitale verzoeken goed verloopt, kunnen advocaten in de loop van 2022 bij alle rechtbanken en gerechtshoven digitaal verzoeken indienen. Ook komen er dan meer formulieren beschikbaar om digitale verzoeken in te dienen, bijvoorbeeld voor onderzoekswensen. De komende jaren ontwikkelt Mijn Strafdossier zich van digitale dossierviewer naar een breed digitaal portaal, waarin advocaten, OM en de Rechtspraak over en weer berichten over strafdossiers kunnen uitwisselen.

Uitspraken