Laden...

Vrouwe Justitia keert terug in logo Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Vrouwe Justitia keert terug in logo Rechtspraak
Den Haag, 19 augustus 2016

Vrouwe Justitia keert na 13 jaar terug in het logo van de Rechtspraak. Met ingang van 1 september wordt geleidelijk een nieuw beeldmerk ingevoerd omdat het huidige nauwelijks wordt herkend. Herkenbaarheid is van groot belang nu digitaal procederen zijn intrede doet. Als mensen via internet een rechtszaak aanspannen en volgen, moeten ze digitale uitingen van de Rechtspraak direct kunnen herkennen.

Herkenbaar

Links het oude logo, rechts het nieuwe

Vrouwe Justitia wordt beschouwd als hét symbool voor rechtvaardigheid. Haar blinddoek staat voor rechtspraak zonder aanzien des persoons, haar weegschaal voor het afwegen van feiten en omstandigheden, haar zwaard voor het vonnis. Dat is een herkenbaar beeld dat goed past bij de Rechtspraak. Uit onderzoek blijkt dat het bestaande logo geen associaties met rechtspraak oproept.

Noodzaak

De Rechtspraak kan de komende jaren niet met een onherkenbaar beeldmerk werken. Als mensen binnenkort via internet een rechtszaak kunnen aanspannen, moeten ze de officiële Rechtspraakwebsite moeiteloos kunnen onderscheiden van – bijvoorbeeld – die van een juridisch adviesbureau. Dat is nu soms moeilijk. Daarom is besloten een nieuw logo te laten maken.

Invoering en kosten

Bij de gerechten en ondersteunende diensten wordt het beeldmerk geleidelijk ingevoerd om de kosten te beperken. Pas als briefpapier op is en moet worden aangevuld of andere spullen aan vervanging toe zijn, komt het nieuwe logo erop. Het ontwerp (inclusief vooronderzoek) heeft in totaal 35.000 euro gekost.

Digitale aanpassing

De invoering van het logo op internet begint op 1 september en moet voor het einde van het jaar klaar zijn, omdat vanaf 1 januari in fases wordt gestart met verplicht digitaal procederen voor professionals (zie voor meer informatie modernisering rechtspraak). De Raad voor de rechtspraak trekt daar op basis van een voorlopige schatting maximaal 350.000 euro voor uit. Dat geld gaat vooral zitten in extra werk van de eigen IT-medewerkers. Omdat dat werk grotendeels samenvalt met andere aanpassingen die nodig zijn om digitaal procederen mogelijk te maken, vallen de kosten mogelijk lager uit.

Beeldmerk

De Rechtspraak heeft sinds 2003 een eigen logo, nadat in 2002 de Raad voor de rechtspraak werd opgericht. Tot 2002 was de Rechtspraak onderdeel van het toenmalige ministerie van Justitie, dat Vrouwe Justitia als beeldmerk had. De Rechtspraak kon Vrouwe Justitia daarom destijds niet als logo nemen. Vrouwe Justitia is weer beschikbaar sinds 2010, toen de Rijksoverheid één huisstijl invoerde. 

Uitspraken