Laden...

Wat is de rechtsstaat ons waard?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Wat is de rechtsstaat ons waard?
Den Haag, 14 juni 2021

De strafrechtketen heeft een meerjarige, stabiele en voorspelbare financiering nodig. Dat stellen de Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak. De organisaties hebben baat bij een solide financiële basis die onafhankelijk is van de pieken en dalen van de economie. Alleen daarmee kan de strafrechtketen haar maatschappelijke opgave nu en in de toekomst garanderen. De samenleving heeft er recht op dat we nu blijvend investeren in de rechtsstaat.

Dit blijkt ook uit het recent gepubliceerde onderzoek: Continuïteit in de bekostiging van politie, Openbaar Ministerie en Rechtspraak (wodc.nl).

De afgelopen jaren heeft de gehele strafrechtketen te maken gehad met wisselend beleid en forse bezuinigingen. Politie, OM en Rechtspraak moesten meer leveren met minder geld. De groeiende georganiseerde criminaliteit, toenemende polarisatie en radicalisering, terrorisme en cybercrime hebben gezorgd voor nieuwe vormen van criminaliteit, waar passende antwoorden op moeten komen. Dit zorgt voor hoge werkdruk en een oplopend aantal strafzaken die ook nog eens complexer zijn dan ooit. Om aan te sluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en om de kwaliteit van opsporing, vervolging en berechting ook in de toekomst te garanderen, is stabiel meerjarig beleid en een robuuste bekostiging van de rechtsstaat noodzakelijk. Net als een goede en toegankelijke rechtsbijstand, voor iedereen die dat nodig heeft. Dit verdient de samenleving.

Rechtsstaatpoort

Op maandag 21 juni van 17.00 tot 18.00 uur vindt de Rechtsstaatpoort plaats. Rechtsstaatpoort is een discussieplatform in Nieuwspoort. 

Tijdens de Rechtsstaatpoort gaan Henk van Essen (Politie), Gerrit van der Burg (OM), Henk Naves (Raad voor de rechtspraak), John Jorritsma (burgemeester van Eindhoven), Johan Bac (Reclassering Nederland) en een lid van de algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten in gesprek met Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen (VVD), Hanneke van der Werf (D66), Barbara Kathmann (PvdA), Gideon van Meijeren (FvD) en Michiel van Nispen (SP).

Rechtsstaatpoort is via deze livestream (nieuwspoort.nl) te volgen en via deze link ook later terug te kijken.

Oproep tot structurele investering

Tijdens de debatten zal de strafrechtketen zich sterk maken voor:

 • Stabiel meerjarig financieel beleid, de rechtsstaat moet te allen tijde kunnen functioneren, in economisch goede en in economisch slechte tijden.
 • Erkenning van de waarde van de rechtsstaat, door te investeren in een robuuste bekostiging op basis van de maatschappelijke opgave.

Het antwoord op de vraag ‘Wat is de rechtsstaat ons waard?’, is volgens de 3 bestuurders helder: voor een sterke rechtsstaat zijn structurele investeringen door het nieuwe kabinet noodzakelijk.

Rechtsstaatpoort staat onder leiding van Kim Coppes. Gala Veldhoen (senator van GroenLinks in de Eerste Kamer) sluit het debat af met een reflectie.

Voor meer informatie over de Rechtsstaatpoort kunt u contact opnemen met:

 • Raad voor de rechtspraak
  Freek Vlemmix 06 - 25644562
 • Politie
  Helma Huizing 06 - 51302427
 • Openbaar Ministerie
  Merel van Leeuwen 06 - 47165301

Uitspraken