Week van de Rechtspraak van start

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Week van de Rechtspraak van start
Den Haag, 07 september 2015

Vanaf vandaag organiseren alle gerechten in Nederland een week lang publieksactiviteiten. Deze Week van de Rechtspraak staat in het teken van het thema 'De keuze tussen vrijheid en veiligheid - een dag op de stoel van de rechter'.

Rechters en raadsheren van alle rechtsgebieden staan dagelijks voor dilemma’s die met vrijheid en veiligheid te maken hebben. Tijdens de Week van de Rechtspraak kan iedereen ze ervaren.

Volgens Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, is de keuze tussen veiligheid en vrijheid een onmogelijke. ‘Tussen grondrechten valt niet te kiezen, de keuze voor de één gaat ten koste van de ander. Rechters zien dit elke dag, en weten dat deze keuze niet zwartwit is. Daarom gaat het eigenlijk meer om keuzes die steeds weer moeten worden gemaakt.’

Het onderwerp gaat Bakker aan het hart. ‘De discussie die we met dit thema willen voeren is fundamenteel. Juist in tijden waarin veiligheid hoog op de agenda staat moeten we nog beter beseffen wat het betekent als door veiligheidsmaatregelen onze vrijheid wordt ingeperkt.’

Dag van de Rechtspraak

Op donderdag 10 september wordt de traditionele Dag van de Rechtspraak georganiseerd. In Stadsgehoorzaal in Leiden komen honderden rechters, juridisch medewerkers, politici, bestuurders en journalisten bijeen. De dag staat in het thema Grondrechten in het geding – de keuze tussen vrijheid en veiligheid.

Rechtspraaklezing

De aanwezigen gaan onder andere met elkaar in gesprek over voorlopige hechtenis en de groei van bestuursambten die tot straffen en handhaven bevoegd zijn – zoals bijvoorbeeld de burgemeester. Ook wordt de jaarlijkse Rechtspraaklezing gehouden, dit keer door Janneke Gerards, hoogleraar Europees recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Meest gelezen berichten