Week van de Rechtspraak: van expertbijeenkomst tot schoolbezoek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Week van de Rechtspraak: van expertbijeenkomst tot schoolbezoek
Den Haag, 19 augustus 2015

Van 7 tot en met 12 september wordt de Week van de Rechtspraak weer gevierd. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement gooit de Rechtspraak de deuren open voor het publiek. Dit jaar organiseren rechtbanken en gerechtshoven onder de vleugels van het thema De keuze tussen vrijheid en veiligheid – een dag op de stoel van de rechter verschillende activiteiten.

Activiteiten

Door het hele land geven rechters en raadsheren gastlessen aan leerlingen van vmbo-scholen. Met behulp van filmbeelden worden onderwerpen besproken die het weekthema raken. Te denken valt aan cyberpesten, het kinderpardon of het recht om online vergeten te worden. Er zijn open dagen, expertbijeenkomsten en ontmoetingen met wijkbewoners. Ook worden de zogenoemde Rechtspraak Reporters geïnstalleerd: 11 jongeren die zich een jaar lang zullen onderdompelen in de wereld van de Rechtspraak en daarbij online verslag doen van hun belevenissen.

Voor sommige activiteiten is aanmelding vereist. Zo houdt de rechtbank Rotterdam speciale demonstratiezittingen en organiseert de rechtbank Gelderland een debatmiddag over anti-terreurmaatregelen.

Dag van de Rechtspraak

Donderdag 10 september is de Dag van de Rechtspraak. Rechters, raadsheren, bestuurders en opinie- en beleidsmakers van binnen en buiten de Rechtspraak komen in Leiden bij elkaar om te praten over Grondrechten in het geding – de keuze tussen vrijheid en veiligheid. Tijdens deze dag wordt ook de traditionele Rechtspraaklezing gehouden. Dit jaar door Janneke Gerards, hoogleraar Europees recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vrijheid en veiligheid

Of het nou gaat om het tegengaan van (voetbal)vandalisme of om bescherming tegen geweld of aanslagen, burgers maken zich soms zorgen over hun veiligheid. Maar hoeveel vrijheid willen we opgeven voor veiligheid? En werken alle maatregelen wel goed? De dilemma’s die deze vragen met zich meebrengen zijn dagelijkse kost voor rechters en raadsheren van alle rechtsgebieden. Tijdens de Week van de Rechtspraak kan iedereen ze ervaren.

Uitspraken

Meest gelezen berichten