Week van de Rechtspraak van start

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Week van de Rechtspraak van start
Den Haag, 05 september 2016

Het is de Week van de Rechtspraak. Van maandag 5 september tot zondag 11 september organiseren alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland leuke, interessante activiteiten met betrekking tot het thema: De rechter – tussen staat en straat.

Ontmoet rechters, bekijk het cellencomplex van een rechtbank of kom alles te weten over bijvoorbeeld cybercrime of vechtscheidingen. Het is slechts een greep uit de activiteiten die door het hele land worden georganiseerd.

Staat en straat

Voor het thema is gekozen omdat een rechter onafhankelijk is, de basis van ons rechtssysteem. Tegelijkertijd wordt ook van hem verwacht dat hij de samenleving dient, en dat hij weet wat er in die samenleving speelt. Een rechter moet dichtbij staan en tegelijkertijd de waan van de dag weerstaan. Hij staat tussen staat en straat.

Dag van de Rechtspraak

Op donderdag 8 september is de Dag van de Rechtspraak, een dag waarbij rechters, raadsheren, bestuurders en opinie- en beleidsmakers bij elkaar komen op te praten over het thema. Deze dag wordt ook de traditionele Rechtspraaklezing uitgesproken, dit jaar door publicist en opiniemaker Bas Heijne. Ook wordt de winnaar van de essaywedstrijd bekend gemaakt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten