Laden...

Tbs met dwangverpleging voor fatale steekpartij in Amsterdam-West

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor fatale steekpartij in Amsterdam-West
Amsterdam, 31 mei 2024

De 36-jarige man die op 1 augustus 2023 in Amsterdam-West zijn 25-jarige onderbuurman doodstak en een 29-jarige onderbuurman ernstig verwondde, is veroordeeld voor moord en poging tot doodslag. Wel pleegde hij deze feiten volledig onder invloed van zijn psychische stoornis, waardoor hij ontoerekeningsvatbaar is. De rechtbank legt hem tbs met dwangverpleging op. 

Op 1 augustus 2023 werd de politie naar een woning in Amsterdam-West gestuurd, omdat er een steekincident had plaatsgevonden. De politie trof op het balkon van de woning een 36-jarige man aan in een wit bebloed T-shirt en met een groot keukenmes in zijn hand. Hij zwaaide met het mes en riep meermaals dat hij iemand had doodgestoken en dat diegene dat verdiende. De politie trof in de opbergruimte bij de woning een zwaargewonde 29-jarige man. Zijn 25-jarige huisgenoot vond de politie in de woning op bed omringd door veel bloed. Reanimatie mocht meer niet meer baten.

Opzet en met voorbedachten rade

De rechtbank oordeelt dat de man zijn onderbuurman opzettelijk en met voorbedachten rade meermaals met een keukenmes heeft gestoken, en dat hij aan de gevolgen daarvan is overleden. De rechtbank concludeert dat de man het keukenmes waarmee hij zijn onderbuurman doodstak, moet hebben meegenomen toen hij de woning binnenging. De rechtbank ziet ook opzet bij het proberen te doden van het andere slachtoffer. Die probeerde het leven van zijn huisgenoot te redden en moest daarbij letterlijk vechten voor het leven van zijn huisgenoot en van zichzelf.


Psychische stoornis

De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Op grond van de inhoud van het dossier en het onderzoek tijdens de zitting, ziet de rechtbank de man als een persoon die onder invloed van zijn psychische stoornis in een andere, parallelle werkelijkheid leeft. Hij leefde al lange tijd, in aanloop naar de gepleegde strafbare feiten én tijdens het plegen, in een zeer uitgebreide en continue waanwereld waarvan verschillende mensen, onder wie zijn onderburen, deel uit maakten. Ook vertoonde hij steeds meer dreigend en agressief gedrag. Bovendien nam de rechtbank tijdens de zitting zelf waar dat de man nog steeds in een waanwereld leeft. Zo verklaarde hij in een complot te zijn beland, noemde het strafproces bij de rechtbank een schijnproces en vroeg om een overlijdensakte van het slachtoffer. Hij zei meermaals te zijn ontvoerd en dat hij de afgelopen tien jaar steeds via zijn tabak werd vergiftigd. Er viel op geen enkele wijze een normaal gesprek met hem te voeren. 

De rechtbank oordeelt dat de man tijdens het plegen van de strafbare feiten volledig heeft gehandeld onder invloed van zijn psychische stoornis en dat hij door deze stoornis niet meer in staat was om zijn eigen wil te vormen. Daarom kan aan hem geen straf worden opgelegd. De rechtbank verklaart hem volledig ontoerekeningsvatbaar en legt hem tbs met dwangverpleging op. Aan de nabestaanden en het 29-jarige slachtoffer moet hij schadevergoedingen betalen.


Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar de afdeling Communicatie van de rechtbank. 

Uitspraken