Rechtbank Amsterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Rechtbanken > Rechtbank Amsterdam
Uitsnede gebouw rechtbank Amsterdam

Bezoekadres

Bezoekadres
Parnassusweg 220
1076 AV Amsterdam
> Routebeschrijving

Telefoonnummer
088 - 361 70 00

Openingstijden
Maandag-vrijdag: 8.30-17.00 uur

Bezoekinformatie
> Bezoekinformatie

U heeft een klacht
> Klachtenbureau

Arrondissement

Werk- en rechtsgebied rectbank Amsterdam 

 

Over de rechtbank

Rechtbank Amsterdam is bevoegd om in haar arrondissement recht te spreken in eerste aanleg. Dit betekent dat de rechtbank de eerste instantie is die een juridisch oordeel over een zaak of conflict geeft.

Daarna kan een procespartij (bijvoorbeeld de veroordeelde of het Openbaar Ministerie) in hoger beroep gaan bij gerechtshof Amsterdam. Bij rechtbank Amsterdam werken ongeveer 200 rechters en 800 andere medewerkers.

 


 

Zittingen

Zittingroosters

Op maandag tot en met vrijdag vinden er vanaf 9.00 uur (openbare) zittingen plaats op de diverse locaties van de rechtbank Amsterdam, ingedeeld per rechtsgebied.

Zitting bijwonen

Wilt u een zitting bijwonen? Dat kan, want zittingen zijn in principe openbaar. Voor groepen geldt dat zij zich vooraf moeten aanmelden.

Regels en procedures

De rechtbank Amsterdam heeft specifieke reglementen, procedures en formulieren die aanvullend zijn op of afwijkend van de landelijke regelingen.

 

Nieuws rechtbank Amsterdam  Nieuws rechtbank Amsterdam

 

 

Voormalig CID-officier en politieman geen verschoningsrechtAmsterdam28-4-2016 22:00:00 Een voormalig CID-officier en een politieman moeten toch antwoord geven op sommige vragen die zijn gesteld tijdens de voorlopige getuigenverhoren in een zaak tegen de Staat der Nederlanden. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald. De beide mannen hadden zich eerder beroepen op hun verschoningsrecht het recht geen antwoord te hoeven geven op vragen terwijl zij onder ede staan. Een voormalig AIVD-medewerkster mocht zich wel beroepen op haar verschoningsrecht. Hoewel de rechter-commissaris erkent dat zowel de voormalige CID-officier als de politieman vanuit hun (voormalige) functies een geheimhoudingsplicht hebben is het actuele opsporingsbelang niet meer dusdanig prangend dat zij zich kunnen verschonen. Het belang van om antwoord te krijgen weegt in dit geval zwaarder. De mannen kunnen opnieuw worden opgeroepen voor een getuigenverhoor. Tegen deze beslissing van de rechter-commissaris staat beroep open.
Fraude met kinderopvangtoeslag: celstraf voor eigenaar De Parel Amsterdam20-4-2016 22:00:00 De 35-jarige eigenaar van kinderopvang De Parel in Capelle aan den IJssel, Gouda en Zoetermeer is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank acht bewezen dat de man zich als feitelijk leidinggevende van de kinderopvang heeft schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. Zijn echtgenote en mede-eigenaar van de Parel spreekt de rechtbank vrij. Niet is gebleken dat zij op de hoogte was van de onregelmatigheden in de administratie van de kinderopvang door haar echtgenoot.
Vrijspraak voor invoer ruim 4.000 kilo cocaïne Amsterdam19-4-2016 22:00:00 Vier mannen die verdacht werden van invoer van 4.050 kg cocaïne in 2003 en deelname aan een drugsorganisatie zijn vrijgesproken. De rechtbank acht de verklaringen van de getuigen over betrokkenheid van de vier bij het drugstransport onvoldoende betrouwbaar. Het overige bewijs is naar het oordeel van de rechtbank niet genoeg om tot een bewezenverklaring te komen. De partij werd in 2003 op de zeesleepboot 'Otton' in de haven van Vlissingen in beslag genomen. Naast de betrokkenheid van de invoer van deze partij cocaïne zouden de vier ook lid zijn van de criminele organisatie die verantwoordelijk was voor dit transport en voor drie eerdere cocaïnetransporten. Twee van hen zouden leiding hebben gegeven aan deze organisatie.

Vraag en antwoord

Wat is een apostille of legalisatie?

Met een apostilles of legalisatie wordt de echtheid van een handtekening op een document bevestigd. U kunt bij de Centrale Balie van de Rechtbank zowel terecht voor een apostilles als voor een legalisatie.

Wanneer kunnen er dossiers ingezien worden?

De wijze waarop inzage in dossiers is geregeld, verschilt per sector, gerecht en parket. In sommige gevallen zijn er vaste inzagedagen. Wilt u weten hoe de inzage is geregeld, neem dan contact op met de betreffende sector.

Ik heb een klacht over de rechtbank Amsterdam waar kan ik terecht?

De rechtbank Amsterdam heeft een klachtenregeling waarin u leest hoe en bij wie u een klacht kunt indienen.