Rechtbank Amsterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Rechtbanken > Rechtbank Amsterdam
Uitsnede gebouw rechtbank Amsterdam

Bezoekadres

Bezoekadres
Parnassusweg 220
1076 AV Amsterdam
> Routebeschrijving

Telefoonnummer
088 - 361 70 00

Openingstijden
Maandag-vrijdag: 8.30-17.00 uur

Bezoekinformatie
> Bezoekinformatie

U heeft een klacht
> Klachtenbureau

Arrondissement

Werk- en rechtsgebied rechtbank Amsterdam 

 

Over de rechtbank

Rechtbank Amsterdam is bevoegd om in haar arrondissement recht te spreken in eerste aanleg. Dit betekent dat de rechtbank de eerste instantie is die een juridisch oordeel over een zaak of conflict geeft.

Daarna kan een procespartij (bijvoorbeeld de veroordeelde of het Openbaar Ministerie) in hoger beroep gaan bij gerechtshof Amsterdam. Bij rechtbank Amsterdam werken ongeveer 200 rechters en 800 andere medewerkers.

 


 

Zittingen

Zittingroosters

Op maandag tot en met vrijdag vinden er vanaf 9.00 uur (openbare) zittingen plaats op de diverse locaties van de rechtbank Amsterdam, ingedeeld per rechtsgebied.

Zitting bijwonen

Wilt u een zitting bijwonen? Dat kan, want zittingen zijn in principe openbaar. Voor groepen geldt dat zij zich vooraf moeten aanmelden.

Regels en procedures

De rechtbank Amsterdam heeft specifieke reglementen, procedures en formulieren die aanvullend zijn op of afwijkend van de landelijke regelingen.

 

Nieuws rechtbank Amsterdam  Nieuws rechtbank Amsterdam

 

 

PowNed moet ex-burgemeester schadevergoeding betalenAmsterdam30-8-2016 22:00:00 PowNed moet Onno Hoes schadevergoeding betalen voor het uitzenden van gesprekken tussen de ex-burgemeester van Maastricht en een 20-jarige mediastudent. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald.
Rechtbank: geen uitlevering aan Turkije zonder nader onderzoek MinisterAmsterdam17-8-2016 22:00:00 De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam heeft vandaag de Minister van Veiligheid en Justitie geadviseerd na te gaan onder welke omstandigheden een 43-jarige Turkse man gedetineerd zal worden indien hij aan Turkije wordt uitgeleverd. De man was op 26 april 2007 in Istanbul veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 2 maanden voor de handel in ecstasy. De uitlevering wordt verzocht voor het resterende deel van deze straf.
Prejudiciële vragen nav twee Europese aanhoudingsbevelenAmsterdam15-8-2016 22:00:00 De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam heeft opnieuw en in twee zaken vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de uitleg van Europese regelgeving (zogenoemde prejudiciële vragen). In de ene zaak gaat het om een Hongaars Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat tot doel heeft om de betrokkene te vervolgen. In de andere zaak gaat het om een Zweeds EAB dat tot doel heeft om een vrijheidsstraf ten uitvoer te leggen.

Vraag en antwoord

Wat is een apostille of legalisatie?

Met een apostilles of legalisatie wordt de echtheid van een handtekening op een document bevestigd. U kunt bij de Centrale Balie van de Rechtbank zowel terecht voor een apostilles als voor een legalisatie.

Wanneer kunnen er dossiers ingezien worden?

De wijze waarop inzage in dossiers is geregeld, verschilt per sector, gerecht en parket. In sommige gevallen zijn er vaste inzagedagen. Wilt u weten hoe de inzage is geregeld, neem dan contact op met de betreffende sector.

Ik heb een klacht over de rechtbank Amsterdam waar kan ik terecht?

De rechtbank Amsterdam heeft een klachtenregeling waarin u leest hoe en bij wie u een klacht kunt indienen.