Laden...

Richting Anders Procederen (RAP) – ouders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Regels en procedures > Richting Anders Procederen (RAP) – ouders

Een conflictsituatie

U staat aan het begin van een procedure met uw echtgenoot, uw ex-partner of de ouder van uw minderjarige kind. Er zijn kwesties die met de relatie, het huwelijk of de kinderen te maken hebben. 

 

Behoefte aan onafhankelijke blik

Eigenlijk wilt u niet procederen, wilt u de onderlinge band zo goed mogelijk houden, maar komt u er samen niet uit. Daarnaast bent u misschien bezorgd over de duur van een procedure, de kosten en de onbekende uitkomst. Toch heeft u behoefte aan een onafhankelijke blik op de geschilpunten en een beslissing van de rechter.

Het team familie & jeugd van de rechtbank Amsterdam biedt u hiervoor twee nieuwe mogelijkheden.

 

Procedure gezamenlijke toegang

Binnen deze procedure zet uw advocaat zo min mogelijk (over u beiden) op papier. Onder begeleiding van de rechter, in een informele setting, met uw advocaten erbij, praat u over de geschilpunten.

De rechter onderzoekt met u op welke punten:

  • u samen tot een oplossing kunt komen.

  • de rechter een beslissing neemt.

Dit zorgt ervoor dat u niet in een strijd terecht hoeft te komen en dat u op een constructieve (oplossingsgerichte) manier in gesprek blijft. Dit is voor de toekomst ook van belang.

Procedure deelgeschil voorleggen

In het kader van de reguliere familiezaken kan uw advocaat, een verzoek doen om over een deel van uw zaak een beslissing te nemen. De andere advocaat moet dan ook bereid zijn om dit voor te leggen aan de rechter.

Het kan zijn dat u zelf in onderhandeling bent, maar dat u op een klein punt geen overeenstemming kan bereiken. Dat kan ook het geval zijn tijdens of na mediation.

De rechtbank bepaalt op korte termijn een mondelinge behandeling en probeert dan om met u tot een oplossing te komen, of om uitspraak te doen zodat u verder kunt.

 

Overleg met een advocaat

Uw advocaat kan u meer vertellen over de mogelijkheden of de gang van zaken.